TORSDAG 10 SEPTEMBER 2020


Foto/källa: Simple Feast

Fem svenska grödor från förr som nu gör comeback

Fler vill äta svenskodlad mat men alla känner inte till vilka råvaror som går att odla i Sverige. Faktum är att många grödor som tidigare odlades här har fallit i glömska. På senare tid har ett antal odlingsprojekt startats i Sverige för att väcka liv i grödor från förr, tex: gråärta, svarthavre och korova. Simple Feasts Sverigechef Maximillian Lundin tipsar om spännande svenska grödor som nu gör comeback - och hur du tillagar dem.

Fortfarande är en stor andel av de grönsaker och grödor som säljs i butik importerade från andra sidan jorden. Samtidigt visar en undersökning från 2019* att sju av tio svenskar helst väljer svenskproducerad mat när de handlar. Trenden att äta närproducerat växer sig starkare för varje år och som ett resultat av det pågår det flera projekt för att öka utbudet av närodlat.

– Det är synd att vi inte bättre tar tillvara på de grödor som kan odlas i Sverige. Det finns mängder med spännande grönsaker och spannmål som tidigare odlades i stor utsträckning som har fallit i glömska. Många är säkert öppna för att äta andra svenskproducerade råvaror än vad de är vana vid, om utbudet fanns tillgängligt. Därför är det fantastiskt att det startats en rad olika projekt i Sverige där grödor från förr nu gör en comeback, säger Maximillian Lundin, Sverigechef för Simple Feast.

Nordisk Råvara är ett exempel där innovativa odlare gått ihop runt om i landet för att återinföra svenska kultursorter som gotlandslins och rättviksärt. De experimenterar också med att närodla grödor från andra länder, till exempel quinoa. Ett annat initiativ är Exceptionell råvara, som samlar Sveriges främsta kockar för att producera svenska råvaror i toppkvalitet, varav flera är kulturarvsgrödor från förr.

– På Simple Feast jobbar vi främst med nordiska grödor som är i säsong just nu och vi välkomnar verkligen nya råvaror som vi kan använda i våra matkassar. Vi ser tydligt bland våra kunder att det finns ett stort intresse för att äta närodlat - en trend som garanterat kommer att växa framöver. Fler börjar inse att det är ohållbart i längden att konsumera mängder av råvaror från andra sidan jorden, när vi kan ta vara på det som kan odlas och produceras här, säger Maximillian Lundin.

Maximillian Lundins tips på fem grödor från förr och hur du kan tillaga dem:


*Pressmeddelande från: Simple Feast