SÖNDAG 17 DECEMBER 2017

Nödbogsering pågår i Vänern

Ett fiskefartyg tvingades i går avbryta bogseringen av ett fritidsfartyg efter maskinproblem. Fiskefartyget fördes i säkerhet av SSRS och Kustbevakningen genomför under söndagen nödbogsering av det drivande fartyget.

Fiskefartyget skulle under lördagen bogsera ett fritidsfartyg mellan Karlstad och Grums när maskinproblemen uppstod. Fiskefartyget var tvunget att koppla loss fartyget och Sjöräddningscentralen inledde en sjöräddningsinsats med hjälp av Sjöräddningssällskapet (SSRS). Fiskefartyget med besättningen från båda fartygen fördes i säkerhet till Skoghall.

- Det drivande fartyget innebar en fara för miljön och därför inledde vi en miljöräddningsoperation, säger räddningsledare Roger Gebauer. Fartyget har cirka 200 liter diesel samt smörjolja ombord och vi vill förhindra att det kommer ut vattnet.

Miljöskyddsfartyget KBV 051 började söka efter fartyget; ett arbete som försvårades av dålig sikt i mörkret på grund av snöfall, kraftig sjögång och nedisning. KBV 051 lyckades under natten lokalisera fartyget i Värmlandssjön, östra delen av Vänern.

Bogsering var inte möjlig på grund av höga vågor, men KBV 051 har legat i beredskap i närheten under natten.

Idag söndag har KBV 051 kopplat fartyget och går nu in mot hamn.

- Eftersom det inte finns några andra aktörer i området som kan utföra bogseringen och vi ser en risk att fartyget driver på land, har vi påbörjat en nödbogsering, säger räddningsledare Roger Gebauer.

Bogseringen kommer troligtvis avslutas under eftermiddagen och väl i hamn tar ägaren och ägarens försäkringsbolag över ansvaret för båten.

Uppdatering 13.50: KBV 051 har nu bogserat in fritidsfartyget till fritidshamnen i Otterbäcken. Därmed avslutar Kustbevakningen sin miljöräddningsoperation och ägaren och ägarens försäkringsbolag tar nu över ansvaret för båten.

Pressmeddelande från: Kustbevakningen