SÖNDAG 30 APRIL 2017

Traditionellt Valborgsfirande på Falkängen i Hällekis

Det traditionella Valborgsfirandet på Falkängen i Hällekis på söndagskvällen, för att fira vårens ankomst, kändes mer än rätt detta år då våren verkar ha kommit till Kinnekulle denna helg, strålande sol och skaplig värme har ortsbor och besökare kunnat njuta av under dagen.

En hel del folk hade sökt sig till Falkängen denna afton för att lyssna på musik och vårtal, efter några inledningsord av Hällekis Musikkårs dirigent, Lena Öberg, så inleddes musikstunden med marschen "Under blågul fana". Sedan följde en blandad kompott av olika stycken ur deras repertoar och självfallet även ett antal traditionella vårmelodier.

Årets vårtalare var Inge "Pingis" Johansson, arrendator av Falkängen och med ett tidigare förflutet som bl.a. polis i Götene. Något direkt vårtal tänkte han inte hålla då han ansåg att våren talade för sig själv, men han berättade bland annat ett antal anekdoter från sin tid inom polisen, ett yrke som på den tiden troligen skiljde sig avsevärt mot idag. Då, på 60-talet, hade bara Götene kommun sju fasta polistjänster, idag finns ingen. Inge avslutade sitt tal med att utbringa ett fyrfaldigt leve för våren och Hällekis Musikkår.Det bjöds på ytligare en stunds musikunderhållning och musikkåren avslutade med Falkängens egen marsch, "The Falcon Meadow", en marsch som är tillägnad Hällekis Musikkår och är skriven av Stig Thörn, tidigare trumpetare i kåren. Efter rungande applåder blev det ett extra nummer "Svensk Flygarmarsch" - Flygvapnets Defileringsmarsch.

Under kvällen höll även Falkängens kaffestuga öppet för sugna fikagäster och i morgon öppnar Falkängen för säsongen.I morgon bitti, den 1:a maj, tågar enligt gammal tradition Hällekis Musikkår genom samhället spelandes för att hälsa våren välkommen till Hällekis. Man startar i Duhagen klockan 07.30.