FREDAG 25 NOVEMBER 2016

Resville utvecklas som besöksmål

Elin Sjöstedt, projektledare på Destination Läckö-Kinnekulle AB har i samverkan med Resville Bygdegille under hösten arbetat med en projektansökan kring byn Resville. Ambitionen är att den unika naturmiljön och de historiska lämningarna ska bli tillgängliga för fler och därigenom skapa ett ytterligare attraktivt besöksmål på Lidköpings vackra landsbygd.

Ansökan skickades in till Leader Nordvästra Skaraborg och under förra veckan kom besked från dem att projektet blivit godkänt. Leader är en form av EU-projekt som kan översättas till ”lokalt ledd utveckling”. Det innebär att initiativ som kommer från lokala platser får finansiering om man kan medfinansiera projektet själva. Finansieringen kan dock vara i form av att man lägger ned ett visst antal timmar i ideell tid på projektet. I Resville finns starka engagerade krafter i bygdegillets totala cirka 60 medlemmar och nämnas bör Anders Johansson som är som en levande historiebok kring allt spännande som finns i och runt den vackra anrika kvarnmiljön.

Vad ska då Resville Bygdegille tillsammans med Destination Läckö-Kinnekulle AB genomföra i detta projekt? Projektet kommer att pågå under två år och har kortfattat tre centrala delar som kan benämnas som kvarnmiljön, den historiska stigen samt naturpromenaden som alltsammans ska göra att fler besökare upptäcker och besöker byn. I kvarnmiljön ska framförallt den vackra gamla stenbron belysas och en hinderbana för barn byggas upp. Det ska också sättas upp en stor informationsskylt som både berättar om Resvilles historia och vad som finns att uppleva i området.

- ”Redan idag så stannar minst en bil med nyfikna besökare varje dag året om som går ut och tittar på samt fotograferar den fantastiska miljön vi har här,” berättar Björn Jonsson som bor i Resville samt är engagerad medlem i Resville Bygdegille.

Från parkeringen där skylten finns utgår projektets andra del som är en historisk vandringsled som ger besökaren möjlighet att ta del av Resvilles långa och spännande historia. För att skapa ytterligare spänning och se till ytterligare en målgrupp ska varje historisk plats kompletteras med en pedagogisk lekaktivitet som har koppling till historiken. Givetvis ska det också finnas vackra skyltar som också berättar historien vid varje historisk plats som har sitt ursprung på medeltiden.

Den tredje projektdelen består av en vandringsled längs ån Flian för att få ta del av den fina naturen som idag inte är tillgänglig för besökare att uppleva. Till exempel finns ett rikt fågelliv som man kan ta del av med hjälp av fina skyltar om man inte har turen att få se några under vandringen. Skyltarna kommer att tas fram tillsammans med Naturskyddsföreningen i Lidköping.

- ”Vi kommer självklart också i projektet att marknadsföra Resville, bland annat genom olika evenemang som det bara är att hålla utkik efter framöver” Säger projektledare Elin Sjöstedt, Destination Läckö-Kinnekulle AB.


Pressmeddelande från: Destination Läckö-Kinnekulle AB