FREDAG 8 APRIL 2016

Eniro först med historiska flygfoton på kartan

Sverige var annorlunda på femtio- och sextiotalen. Vi var 3 miljoner färre invånare, miljonprogrammen var ännu inte byggda och Klarakvarteren i Stockholm inte rivna. De öppna landskapen var betydligt öppnare och på de färre och smalare motorvägarna kördes ännu på vänster sida. Allt detta och mycket mer kan från och med idag upplevas när Eniro som första söktjänst i Sverige har lagt ut historiska flygfoton från 1955-1967 över 1 730 tätorter.

De historiska flygfotografierna har publicerats på Eniro.se där besökaren med ett snabbt och enkelt gränssnitt i detalj kan se och jämföra vad som hänt på 60 år. Så här gör du:

– Eniro är känt för att ha en av Sveriges bästa karttjänst, därför är vi lika stolta som exalterade att som första aktör i Sverige kunna erbjuda våra användare denna extra funktion. Det är kul, spännande och fascinerande att se hur mycket som faktiskt har förändrats i det svenska landskapet de senaste sextio åren. Bara att undersöka sin egen adress och se vilka förändringar som har skett där, är väldigt intressant, säger Mattias Wedar, chef User & Customer Experience på Eniro.

Svartvita flygfotografier från 4 600 meters höjd

Fotografierna omfattar 1730 tätorter och kommer från Lantmäteriets historiska ortofoton. De är inskannade analoga flygbilder fotograferade med svartvit film från 4 600 meters höjd, anpassade till referenssystemet RT90 (ett rikstäckande rätvinkligt plant koordinatnät som svenska kartor baseras på) och geometriskt projicerade till en ortogonal, det vill säga en skalriktig kartprojektion. Blom Sweden AB har därefter omvandlat de inskannade fotografierna till Google projection, vilket har gjort det möjligt att publicera bilderna på Eniro.se.


Pressmeddelande från: Eniro