MÅNDAG 15 FEBRUARI 2016

Strimmiga delfiner hittade vid Onsalahalvön

För första gången på 18 år har två strimmiga delfiner (Stenella coeruleoalba) upptäckts i västsvenska vatten. Delfinerna strandade på Onsalahalvön söder om Göteborg i helgen och de finns för tillfället att se på Göteborgs Naturhistoriska museum.

Det var i lördags som biolog Anders Nilsson fick ett samtal från en privatperson om två strandade tumlare från en privatperson i Vässingsö på Onsalahalvön.

- Han sa att de hade hittat två tumlare varav den fortfarande levde och sprattlade, men att de låg på väldigt grunt vatten; i stort sett på stranden. När jag kom dit ut var båda döda och det stod också klart att det inte var några tumlare utan två delfiner. Jag trodde först att det var två vitsidingar som hade bleknat litegrann men det visade sig att det var två strimmiga delfiner!

Anders Nilsson och mannen som hade hittat delfinerna hjälptes åt att lasta dem på en släpkärra och de kördes sedan till Göteborgs Naturhistoriska museum.
Gillar varmare vatten

Normalt sett finns strimmiga delfiner i tropiska och tempererade vatten - alltså inte utanför Onsalahalvön i februari.

- Det är alltid spännande att hitta nya djurarter som man normalt inte träffar på. Man kan börja fundera över vad som gjort att de hamnat här, säger Anders Nilsson.

Dödsorsaken är inte heller klarlagd.

- Det är ett mysterium. De såg ut att vara i gott hull och hade inga nätskador. Det finns inga propellerskador eller andra synliga skador, säger Anders Nilsson.

De närmaste dagarna kommer det gå att se en av delfinerna på Göteborgs Naturhistoriska museums innergård - åtminstone om det kalla vädret håller i sig.

I nästa steg skickas delfinerna till Naturhistoriska riksmuseet, som har ett samarbete med Statens veterinärmedicinska anstalt, för att undersökas närmare.


Pressmeddelande från: Västra Götalandsregionen Västarvet