Tisdag 8 september 2015

Tävlingen är avgjord – Hurtigruten välkomnar MS Spitsbergen till sin flotta

I slutet av juli bad kryssningsföretaget Hurtigruten om hjälp med att namnge sitt senaste fartyg. Efter en månad och över 15 000 bidrag från hela världen har tävlingen avslutats. Vi hälsar MS Spitsbergen välkommen till de nordiska haven.

Fartyget är döpt efter Spitsbergen som är ögruppen Svalbards största ö och en av de nordligaste platserna i Norge och världen. Området, vars långa historia mestadels handlar om äventyr, användes som utgångspunkt för äventyrsexpeditioner redan år 1896, då Richard With arrangerade äventyrsexpeditioner på sitt hotell från Spitsbergen till Arktis. Det var Erlend Baldersheim som kläckte namnet och övertygade Hurtigrutens jury med sin motivering.

- Namnet MS Spitsbergen knyter an till områdets äventyrliga arv och dramatiska natur. 1896 lade Richard With grunden för äventyr i området med ”Sportruten”. Efter över 100 år är äventyrsleden – från Hammerfest till Spitsbergen – lika aktuellt och banbrytande som då, säger koncernchefen Daniel Skjeldam.

Den globala expeditionsturismen i Norge är i stark tillväxt och enligt en rapport från Adventure Tourism Development är Norge den fjärde bästa äventyrsdestinationen i världen. I de norra delarna av landet kryssar Hurtigruten, förutom Svalbard, också till Grönland och Island.

MS Spitsbergen kommer att ersätta MS Midnatsol längs med Norgekusten från hösten 2016 och kommer på sina första kryssningar sätta segel i de norska kustvattnen för att sedan åka vidare mot Antarktis.

Förslag från hela världen

Hurtigrutens fartyg är döpta efter antingen städer dit fartygen seglar, naturfenomen eller historiska personer och MS Spitsbergen passade perfekt. Det var fler än Erlend som föreslog Spitsbergen, men ingen motiverade det bättre än den 33-åriga norrmannen.

- Att få så många svar och dessutom från hela världen var överväldigande. Folk har skickat in förslag via brev, fax, telefon och mail ända från USA, Australien, Nya Zeeland och Asien, fortsätter Skjeldam.

Om MS Spitsbergen

  • Byggt år 2009 i det portugisiska varvet Estaleiros Navais de Viana do Castelo (ENVC).
  • Antal gäster: 320
  • Antal kojplatser: 200
  • Längd: 97,53 m
  • Bredd: 18 m
  • Motor: Dieselelektrisk
  • Toppfart: 17,4 knop


Pressmeddelande från: Hurtigruten