Måndag 24 augusti 2015

Holmestad bygdegård firar 60-årsjubileum

Holmestad bygdegård firar sitt 60-årsjubileum lördagen den 29 aug. I det omfattande programmet utanför och inne i bygdegården ingår bl a två filmvisningar: dels filmen "Det blommande berget", om Kinnekulle, en film som Leif Olsson gjorde tillsammans med filmaren Sten Svensson, 1965. Filmen som tar drygt en halvtimme, blev en av de mest visade skolfilmerna på sin tid. Inför visningen kåserar Leif Olsson om Kinnekulle.

Under dagen visas även delar av den långfilm som spelades in i Homestad för drygt 15 år sedan, med arbetsnamnet: "Märta, flickan från Holmestad", i regi av Leif Olsson med Lidköpingsfilmaren Calle Borgs team bakom kameran. Den har en internationell rollista, med tre engelska skådespelare, samt en estnisk och fyra svenska. Det är en bitterljuv kärlekshistoria från 30-talet, inspelad i Holmestad, på Falkängen och i Vara. I filmen talas engelska.

Leifs Teater står dessutom för två inslag efter lunch: "Teaterlek", med improvisationer, och en kortpjäs, samt ett kåseri: "Med rösten som verktyg".

En timme senare följer en teaterföreställning, till harpmusik, där tre kvinnor: Sigrid Storråda, Sankta Elin av Götene, och Ingegerd, Olof Skötkonungs dotter, presenteras: "Tre viktiga kvinnor i vår historia" Pjäsen inleds med några ord om Kinnekullebygdens dramatiska historia. Leifs Teater står även för den pjäsen. Harpisten Gloria Joyce Burt medverkar.