Måndag 15 juni 2015

Invigning av sommarens Sankta Helenautställning

I sommar kommer det att bli en utställning om Sankta Helena i Götene konstrum och den invigs onsdagen den 17 juni. Sankta Helena, eller Elin som hon också kallas, var Västergötlands och Skara stifts skyddshelgon under medeltiden. Människan Helena förblir en gåta, men hon levde troligen i början av 1100-talet.

Utställningen behandlar en rad frågor som var hon bodde, om hon var inblandad i mordet på sin svärson och varför man högg av henne fingret. Legenden om Elin skrevs ned av Skarabiskopen Brynolf Algotson på 1280-talet. Enligt legenden var Helena en rik änka som hjälpte fattiga, var med och bekostade byggandet av kyrkan i Skövde och dödades på väg till Götene efter att ha blivit indragen i en släktfejd.

Utöver det som finns nedtecknat i legenden, och som ses som en mer tillförlitlig källa, så finns det många berättelser om Sankta Helena och var hon kom ifrån. Det finns en tradition som berättar om Sankta Helena som dotter till jarlen Hertig Gutorm och ägare till en borg på Västerby. Senare avstyckades det medeltida godset till flera hemman, bland annat Helde vars namn ska komma av Helena.

Förra året avslutades Leaderprojektet Sankta Helena -kvinnan, helgonet och historien. Utställningen är en fortsättning på arbetet med att göra den historiskt betydelsefulla personen Helena mer känd.
-Det är bra att ha utställningen för att låta fler uppleva den spännande berättelsen om Götenes helgon, säger Ann-Sofie Andersson, kommunens kultursamordnare.

Utställningen i konstrummet pågår till den 12 augusti.

Invigning:
Götene konstrum
Onsdag 17 juni, klockan 12.00

Pressmeddelande från: Götene kommun