Tisdag 12 maj 2015

Kräftorna drar turister till Skaraborg

Insjökräftorna ska förlänga turistsäsongen i Skaraborg. Därför gör besöksnäringen en satsning på kräftupplevelser för skandinaviska barnfamiljer.

Efterfrågan på kräftturism har ökat de senaste åren. Under 2014 dubblerades förfrågningarna kring att arrendera fiskevatten i Skaraborg i samband med kräftpremiären i augusti.

— Speciellt barnfamiljerna är intresserade av unika upplevelser som sträcker sig bortom de traditionella semesteraktiviteterna. Därför har vi i samarbete med lokala företag utvecklat olika paket som innehåller kräftfiske och kräftskiva utifrån barnens perspektiv. Det är första gången vi har tagit fram paketerade matupplevelser för barnfamiljer på det här viset, säger Gunilla Davidsson, affärsutvecklare inom måltidsturism, Turistrådet Västsverige.

Vill locka svenskar, norrmän och danskar

Satsningen är en del i ett treårigt projekt som går ut på att utveckla måltidsturismen i Skaraborg. Bakom står Turistrådet Västsverige och Skaraborgs Kommunalförbund. Under våren och sommaren riktar man marknadsföringsinsatser mot såväl svenska som danska och norska barnfamiljer.

— Vi har sett att det finns ett stort intresse för skaldjursprodukter, både inom Sverige och internationellt. Turistrådet Västsverige har tidigare gjort en satsning på skaldjursupplevelser i Bohuslän som har förlängt säsongen på båda sidor om sommaren. Nu hoppas vi på samma effekt med insjökräftorna i Skaraborg, säger Gunilla Davidsson.

Deltar vid Äta på Liseberg 14-15 maj

Totalt är fem kommuner (Mariestad, Gullspång, Karlsborg, Skövde och Tidaholm) och sju företag inblandade i de nio upplevelsepaket som erbjuds, och som kan bokas via www.vastsverige.com/krafta. Till exempel finns möjligheten att fiska kräftor hos Norrqvarn vid Göta Kanal, där burarna läggs i direkt från kanalbanken, eller i vildmarksvatten i sjön Unden hos Fårgården Åsebol.

I samband med matevenemanget Äta på Liseberg i Göteborg den 14-15 maj kan intresserade barnfamiljer få veta mer om de olika paketen genom att besöka Turistrådet Västsveriges monter. Här medverkar också representanter för Norrqvarn och Fårgården Åsebol.

Pressmeddelande från: Turistrådet Västsverige