Onsdag 12 november 2014

Agda är Årets bragdhund 2014

Staffordshire bullterriern Agda från Boden har utsetts till Årets bragdhund 2014 efter att ha påkallat husses uppmärksamhet när dennes femåriga dotter hamnat under ytan på djupt vatten. Tack vare Agdas ingripande lyckades pappan dra upp en omskakad men oskadd dotter.

Det var en augustikväll som Johan Saarela tillsammans med sin femåriga dotter Isabelle och deras 2,5 år gamla staffordshire bullterrier Agda gick ner till sjön för att bada.
– Jag stod på bryggan och fotograferade medan Isabelle badade i det midjehöga vattnet intill bryggsidan, berättar Johan.
– Sedan vände jag mig om i kanske 10-15 sekunder för att kunna se bilderna i kameran bättre, fortsätter Johan.
Under tiden hade Isabelle dragit sig ut längs med bryggan och sedan släppt taget. Då hon inte längre bottnade åkte hon ner under ytan.
– Plötsligt skrek Agda till och började sedan bita mig i benet, vilket hon aldrig gjort tidigare, berättar Johan.
När Agda fått husses uppmärksamhet sprang hon till bryggkanten där Johan kunde dra upp en hostande och gråtande, men i övrigt oskadd dotter.
– Det gick väldigt snabbt och utan Agdas ingripande kunde det ha gått väldigt illa, avslutar Johan.

Juryns motivering

Juryn, som bestod av Annika Klang, SKK, Hans Rosenberg, SKK, Ulf Uddman, SKK samt Magnus Berglin, Agria Djurförsäkring, motiverade sitt beslut så här:

"Agda har tagit ett betydelsefullt initiativ genom att påkalla husses uppmärksamhet när dottern Isabelle höll på att drunkna. Agda som är av rasen staffordshire bullterrier, kallas i sitt hemland för ”nannyhunden”, då den utmärker sig genom att särskilt uppskatta sällskap av barn. En ras som ofta annars har oförtjänt dåligt rykte. Agdas rådiga ingripande räddade denna gång livet på lilla Isabelle".

Hedersomnämnande

Hedersomnämnande gick i år till Masunga, en boerboel, som ägs av Robert Moliis i Täby. Hedersomnämnande fick även labrador retrievern Ludde som finns hos Andreas Brunnström i Hässelby samt Cicci, en keeshond, som ägs av Magdalena Thorén och bor i Boden.

Träffa Agda på Stockholm Hundmässa

Agda, som enligt stamtavlan heter Sharp Staff Am A Bitch, kommer tillsammans med husse Johan Saarela till Stockholm Hundmässa 2014 för att ta emot pris. Prisutdelningen är lördagen den 13 december. Prissumman på 20 000 kronor skänks av Agria Djurförsäkring och går till en organisation som arbetar för djuren. Årets pristagare har valt att ge pengarna till Assistanshundsfonden. Husse bjuds på en VIP-helg på Stockholm Hundmässa 2014. Agda själv får en medalj, ett smaskigt ben och ett års förbrukning av hundfoder skänkt av Royal Canin.

Pressmeddelande från: Svenska Kennelklubben