Tisdag 29 april 2014

Pantburkar håller sjöräddarna flytande

I somras skänkte Returpack 10 öre per importerad burk som pantades i svenska automater till Sjöräddningssällskapet. Hela arton miljoner pantlösa burkar samlades in. Pengarna har använts till att förse våra 2 000 frivilliga sjöräddare med var sin egen, specialutvecklad flytväst. I dag överlämnade Returpack de första västarna till Sjöräddningssällskapets station på Rörö i Göteborgs skärgård.

I strålande sol kunde Returpacks marknadsansvariga Katarina Lundell lämna över de första flytvästarna till RS Rörös frivilliga sjöräddare. Ett premiärdopp visade att de fungerar perfekt för uppgiften, att hjälpa sjöräddarna att rädda liv till sjöss.

- Samarbetet med Sjöräddningssällskapet har bestått av två delar. Dels att öka medvetenheten om att även utländska burkar har ett värde och dels genom att öka tillgängligheten till pantställen även på fritiden. Under förra sommaren pantade svenska folket 18 miljoner burkar utan pant. Detta gjorde att Returpack nu skänker 1,8 miljoner kronor till Sjöräddningssällskapet. Förutom pengarna bidrar de insamlade burkarna även till minskad nedskräpning och att burkarna kan bli nya burkar, säger Katarina Lundell.

Flytvästarna är specialutvecklade för Sjöräddningssällskapets behov i samarbete med Baltic. De är deplacerande (fasta flytkuddar) och är därmed enklare att arbeta med i vattnet jämfört med de uppblåsbara modellerna och därtill näst intill underhållsfria.

- På två tusen frivilliga sjöräddare sitter nu en egen flytväst – och det är tack vare Sveriges alla pantare. Så när du nästa gång ser en frivillig sjöräddare, kan du tänka att det är dina tomburkar som håller honom eller henne flytande i sitt tuffa och helt ideella sjöräddningsarbete, säger Anton Kock, utrustningsansvarig på Sjöräddningssällskapet.

Utöver sommarkampanjen har sjöräddningsstationerna själva samlat in och pantat burkar. RS Rörö är den station som lyckats panta allra mest, totalt har de samlat in över 140 000 kronor.

- Det finns en enorm drivkraft i att göra något bra tillsammans, och det gäller inte bara sjöräddning. Att panta burkar och minska nedskräpningen gagnar ju alla som vistas i vår fina skärgård. Även om man inte är båtmänniska så måste man ju tycka att det är bra!, säger Jesper Jensen, stationsansvarig på RS Rörö.

Samarbetet med Returpack är en viktig miljöhandling. Burkar som annars skulle ha hamnat i soporna - eller ännu värre - i havet eller längs våra stränder, har istället tagits om hand och återvunnits.

Pressmeddelande från: Sjöräddningssällskapet