Fredag 21 mars 2014

Patrick från Lidköping kan bli årets Unga Bagare

Den 2 april tävlar tolv unga och glada finalister om titeln Svensk Mästare för Unga Bagare. SM-finalen går av stapeln på Ester Mosessons Gymnasium i Göteborg. Senare samma dag utses vinnaren och alla vackra, innovativa och goda bakverk visas upp för allmän beskådan i Nordstan. En av de tävlande är 22-årige Lidköpingsbon Patrick Wennerdahl som arbetar på Garströms konditori.

I år arrangeras SM Unga Bagare av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer för 24:e gången.

- Tävlingen är ett lysande tillfälle för unga talangfulla bagare runt om i landet att visa upp sitt kunnande inom ett hantverk som blir allt populärare. Det är också ofta startskottet på en framgångsrik karriär inom ett fantastiskt yrke, säger Martin Lundell, vd för branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer.

Genom åren har flera framstående namn inom bageri- och konditorbranschen inlett sin karriär i SM Unga Bagare.

- Svenska bagare håller en hög internationell klass, vilket bevisades så sent som i förra veckan när Håkan Johansson blev världsmästare för bagare i kategorin Sött Bröd. Det ska bli roligt att se hur långt årets tävlande når inom de närmaste åren, säger Martin Lundell .

SM Unga Bagare är en bageritävling för bagare upp till 23 år. Tävlingsdeltagarna bedöms i fem olika moment; franskbrödsbullar, matbröd, vetebrödsbullar, wienerbröd samt ett dekorbröd eller en tårta. Samtliga deltagare bakar under fem timmar efter egna recept. En jury betygsätter bakverken utifrån smak, färg, form och kreativitet.

Finalister från hela landet tävlar om den ärofyllda titeln Svensk Mästare för Unga Bagare och det är inte bara vinnaren som belönas. De bagare som placerar sig på första till fjärde plats blir automatiskt antagna till Juniorbagarlandslaget som senare i år ska tävla i EM för Unga Bagare . För ettan och tvåan följer dessutom en fem dagars inspirationsresa tillsammans med välrenommerade personer i branschen.

En av årets tolv finalister är Lidköpingsbon Patrick Wennerdahl, 22 år, som till vardags arbetar på Garströms konditori:

- Jag har bakat sedan jag var liten och det var min farmor som fick mig att vilja bli bagare. Nu ser jag fram emot att få inspirera andra med mina bakverk, säger Patrick Wennerdahl som tävlar i SM Unga Bagare den 2 april .
- Och självklart satsar jag på att vinna, tillägger Patrick.

Om Patrick Wennerdahl:

  • Ålder: 22 år.
  • Hemort: Lidköping.
  • Arbetsplats: Garströms konditori, Lidköping.
  • Favoritbakverk: Fantomenkaka.
  • Favritredskap: Snittkniv.
  • Tips för att lyckas: ”Sluta baka med kvarg, använd margarin istället”.
Pressmeddelande från: SM Unga bagare