Onsdag 19 mars 2014

Deklarationen öppnar 20 mars

Drygt 7,6 miljoner personer ska deklarera i år. Startskottet går den 20 mars, då Skatteverkets elektroniska tjänster för deklaration öppnar. Sista dag att lämna deklarationen är den 5 maj. Alla kan deklarera elektroniskt och därmed normalt få pengarna tillbaka på skatten före midsommar.

– Vi jobbar ständigt med att underlätta för både privatpersoner och företagare. En nyhet för i år är att också utomlands bosatta ska deklarera senast den 5 maj. Om man väljer att e-deklarera finns möjligheten att få pengar till midsommar, säger Ingemar Hansson, generaldirektör på Skatteverket.

Redan den 20 mars öppnar de elektroniska tjänsterna för deklaration 2014. Alla som har e-legitimation kan då gå in på Skatteverkets webbplats och deklarera. Det är alltså inte nödvändigt att vänta på att pappersdeklarationen ska komma med posten. Så snart deklarationen är gjord visas vilken skatt du ska betala och du får en kvittens på att deklarationen lämnats in.

– Att deklarera elektroniskt är enkelt och säkert, vilket många har insett, säger Kay Kojer, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Förra året valde ca 67 procent att e-deklarera. För det behövs antingen en knapptelefon, en mobil, en surfplatta eller en dator.

– Om du bara ska godkänna din deklaration kan du ringa, sms:a, använda Skatteverkets app eller surfa in på e-tjänsten på skatteverket.se. Om det istället handlar om att ändra eller lägga till någon uppgift så använder du appen eller e-tjänsten, säger Kay Kojer.

Det är sex gånger fler fel i pappersdeklarationer med bilagor jämfört med e-deklarationer med bilagor. Den som sålt aktier eller en bostad har mycket att vinna på att deklarera försäljningen elektroniskt istället för på papper, eftersom det ofta är en hel del belopp att fylla i och det är lätt att summera fel.

– Den som e-deklarerar har fler uppgifter förifyllda och får dessutom hjälp av systemet att summera och föra över belopp mellan olika rutor. Så den som vill vara på den säkra sidan bör e-deklarera och på så sätt minska risken för fel, säger Kay Kojer.

Under de närmaste tre veckorna kommer 7 646 119 personer att få sin deklaration hem i brevlådan, vilket är omkring 66 000 fler är förra året. Senast den 5 maj kl. 24.00 ska Skatteverket ha fått in deklarationen.

– Alla som använder någon av de elektroniska tjänsterna får en kvittens på att deklarationen är inlämnad, något som kan upplevas som en trygghet. En annan fördel är att det är möjligt att göra ändringar ända fram till den 5 maj, säger Ingemar Hansson.

Pressmeddelande från: Skatteverket