Onsdag 12 februari 2014

Västgötaloppet Cykel avslutar Mitsubishi MTB Challenge 2014

I höst blir det tävlingspremiär för Västgötaloppet Cykel, ett 70 km långlopp på mountainbike i terrängen runt Lassalyckan i Ulricehamn. Redan från start blir tävlingen en del av den svenska långloppscupen Mitsubishi MTB Challenge och arrangerar cupfinalen den 20 september. Västgötaloppet som startade som långlopp på skidor 1929 tar därmed ytterligare ett steg i arbetet med att etablera sig som ett året runt-arrangemang.

Sedan 2010 har arrangörerna av Västgötaloppet arbetat för att utveckla sitt långlopp på skidor till ett året runt-arrangemang med terränglöpning och långlopp på mountainbike på programmet. Fokus har lagts på att utveckla bra evenemang för deltagarna utifrån den erfarenhet som organisationen har från skidloppet.

– Vi har länge haft en ambition att utveckla Västgötaloppet till ett året runt-arrangemang och under 2014 är det premiär för både terränglöpning och långlopp på mountainbike, berättar Lars-Åke Ekberg, ordförande i styrgruppen för Västgötaloppet.

Bantest förberedde organisationen

Föreningarna som står bakom Västgötaloppet har lång erfarenhet av att anordna stora arrangemang och under hösten 2013 genomfördes ett bantest för cykelloppet med över 100 deltagare för att testa banan och organisationen inför Västgötaloppet Cykel.

– Efter förra årets bantest drog vi många lärdomar och fick viktiga synpunkter från både cyklister och funktionärer. Vi känner att vi nu har en bra organisation på plats för att arrangera cykelloppet och räknar med en riktigt folkfest i september, fortsätter Lars-Åke Ekberg.

Utmanande för både elit och motionär

Mycket kraft har lagts på att skapa en bana som är utmanande men inte besvärlig, den ska passa både för motionärer och elitcyklister. En del förändringar har gjorts utifrån bantestet men framförallt läggs krutet på att vässa kringarrangemanget ytterligare. Den 20 september 2014 avgörs den första upplagan av Västgötaloppet Cykel i Ulricehamn med Lassalyckans friluftsområde som tävlingscentrum.

– På Lassalyckan finns allt vi behöver för att erbjuda cyklister och publik en riktigt trevlig arena med god service både före, under och efter loppet, berättar tävlingsledaren John Andén som själv har fina meriter som cyklist och multisportare.

Banan är 70 km lång och uppdelad på två loopar med från tävlingscentrat vid Lassalyckans skidstadion. Sträckan erbjuder blandad terräng och vackra utblickar, bland annat passeras Västergötlands högsta punkt Galtåsen och sjön Åsundens strand. Även ett 40 km långt lopp kommer att arrangeras för den som vill köra en kortare distans.

Avslutar Mitsubishi MTB Challenge

Premiäråret för Västgötaloppet Cykel blir arrangemanget avslutande deltävling i Mitsubishi MTB Challenge. En cup som innefattar de mest tongivande långloppen på mountainbike, den del av svensk mountainbikesport som växer snabbast idag.

– Det är spännande med ett nytt lopp i cupen och Västgötaloppet har en organisation med många års erfarenhet av att arrangera stora tävlingar, säger Lasse Strand, samordnare för Mitsubishi MTB Challenge.

Långloppscupen har genomförts sedan 2000 och bestod 2013 av åtta lopp runt om i landet. Västgötaloppet Cykel blir i år nionde deltävling och utgör i höst cupens säsongsavslutning.

– Ulricehamn ligger mitt i en intressant region med många cyklister och skogarna öster om staden erbjuder en spännande terräng, fortsätter Lasse och menar att Lassalyckan är ett perfekt tävlingscentrum för ett långlopp på mountainbike.

– Att Ulricehamn och Lassalyckan är certifierat av Vasaloppet som officiellt Vasaloppscenter inom både cykel, löpning och skidor är en bra kvalitetssäkring av anläggningen och Västgötaloppet blir ett bra tillskott till Långloppscupen, avslutar Lasse Strand.

Pressmeddelande från: Västgötaloppet