Måndag 11 november 2013

SJ inför gratis Internet på alla snabbtåg

SJ inför SJ gratis Internet ombord både i 1 och 2 klass på alla SJ Snabbtåg och dubbeldäckare.

– Vi gör resan lite enklare. Vi har uppgraderat till 4G ombord och inför gratis Internet. Det har varit ett starkt önskemål från våra resenärer, säger Crister Fritzson, SJs vd.

Från och med den 14 november kommer SJs resenärer att kunna jobba effektivt ombord även i 2 klass utan att det kostar extra. Eller surfa för nöjes skull.

– Under 2013 har vi uppgraderat alla våra snabbtåg samt dubbeldäckarna, totalt 100 tåg, till 4G, samtidigt som mobiloperatörerna bygger 4G på landsbygden. I våra tester har vi sett att uppkopplingen är snabbare på de uppgraderade tågen trots att det är fler användare som surfar samtidigt, säger Crister Fritzson.

För att ge optimala mottagningsförhållanden så har dessutom alla SJ 2000 fått en 10 meter lång antennbalk med åtta individuella antenner.

– Gratis internet är den första av flera kundförbättrande åtgärder som SJ kommer att presentera det kommande året, säger Crister Fritzson.

För att förbättra surfupplevelsen för samtliga resenärer ombord inför SJ en så kallad surfpott, en viss mängd extra snabb surf per resenär. SJs mål är att genom en kombination av 4G-uppgradering och surfpott åstadkomma en tjänst som är bättre och snabbare för alla.

Att SJ inte kan lova obegränsad nedladdning för alla beror på att det fortfarande är glest mellan mobilmasterna längs järnvägen.

– Med surfpotten skapar vi en bättre uppkoppling för alla ombord på SJs tåg. När surfpotten är slut kan resenären givetvis fortsätta surfa utan kostnad men sidorna laddas långsammare, säger Petter Essén, produktansvarig på SJ Affärsutveckling.

På den nya Internet ombord-sajten (ombord.sj.se), som introduceras i samband med att Internet ombord blir gratis, kan resenären följa tågets resa på kartan och få realtidsuppdaterad trafikinformation. Sajten fungerar på alla typer av enheter – laptops, surfplattor och telefoner. Informationen på sajten finns på både svenska och engelska för att underlätta för utländska resenärer att undvika dyra roamingkostnader. Stor vikt har även lagts på att göra den nya sajten snabb, enkel och tydlig för resenärer med funktionsnedsättning.

Pressmeddelande från: SJ