Tisdagen den 1 oktober 2013

Ljusbro bröt mörkret på Öresund till minne av flykt

700 ljus tändes ikväll på Peberholm. Tillsammans med Øresundsbrons ljuskedja utgjorde de en bro av ljus mellan Danmark och Sverige till minne av judarnas flykt över Öresund 1943.

Klockan kvart över sju på tisdagskvällen, när det precis hunnit bli mörkt, tände danska och svenska ungdomar 700 elektriska ljus på Peberholm, i ett ljuskonstverk som skapats av Flemming Brantbjerg med anledning av 70-årsminnet.

Därefter tändes Øresundsbrons ljuskedja, som består av nödbelysningen på tågdäck. Det hela var en del av eventet ”Lys i mørket” som arrangerades av Dragör kommun och Museum Amager till minne av de danska judarnas flykt över Öresund i oktober 1943.

I Dragörs hamn ordnades tal och fackeltåg och ute på sundet mötte båtar upp med tända lanternor. Här deltog också Elisabeth K571, en av de fiskebåtar som var med vid den dramatiska räddningsaktionen.

- Det byggdes en bro av ljus över sundet ikväll, precis som räddningsaktionen var ett ljus i mörkret under kriget. Det blev mycket vackert och stämningsfullt, precis som vi ville, säger Ingeborg Philipsen från Museum Amager.

Pressmeddelande från: Øresundsbro Konsortiet