Fredagen den 21 juni 2013

Årets slappaste dag på nätet är 21 juni

En ny prognos från Telia förutspår att midsommarafton blir den dag som svenskarna använder nätet minst i år. Redan nu visar statistiken tendenser till att en slags mental semester börjar infinna sig i Sverige, men enligt Telia Surfindex kommer svenskarna att koppla av ordentligt först i början av juli. Den 6 juli prognostiseras bli dagen då surfandet på jobbrelaterade sidor stannar av.

För tredje sommaren i rad tar Telia fram en prognos över sommarsurfandet. Midsommarafton har tidigare varit en dag då aktiviteten på nätet har varit låg. Förra året var surftrafiken nästan 60 procent lägre under midsommarafton än under årets mest aktiva dag, den 30 december. Dessutom infaller midsommar på en fredag, vilket normalt är en veckodag med låg surfaktivitet. Telias prognostiserar därför att midsommarafton den 21 juni kommer att bli den dag under 2013 då svenskarna använder nätet som minst.

Uppkopplade svenskar kopplar av i början av juli

Det tar ofta några dagar att varva ner när man går på semester och Telia Surfindex sätter siffror på det beteendet. Svenskarna börjar nu i juni mentalt ställa in sig på semester. Intresset för vädersajter ligger 20 procent över normalen för indexet och kategorin resor ligger 14 procent högre. Samtidigt sjönk kategorin arbete med 15 procent jämfört med veckan innan. Prognosen spår att lördagen den 6 juli blir den dag då Sverige tar mental semester på allvar, med en tydlig minskning i bland annat kategorin arbete. Semestersurfandet håller i sig ända till vecka 31, då det är slutsemestrat för många.

– Surfandet på sommaren har blivit ett lika naturligt sätt att koppla av som att läsa en bok i hängmattan eller sola på stranden. Intressant när vi tittar tillbaka i vår statistik är att vi kan se att surfandet ökar under semestern, månader som förr om åren präglats av lite trafik. En förklaring är att vi ägnar oss åt mer bandbreddskrävande aktiviteter som till exempel att titta på film, tv och videoklipp, säger Ulrika Matsgård, konsumentmarknadschef på Telia.

Händelserna i Husby påverkade surfandet

Stora nyhetshändelser påverkar svenskarnas surfvanor. Under vecka 21 steg Telia Surfindex med nio procent jämfört med veckan innan. En förklaring kan vara att söndagen veckan innan startade oroligheterna i Stockholmsförorten Husby. De pågick sedan i fem dygn och spred sig till flera platser i landet. Medierna på nätet rapporterade löpande om händelserna och surfandet inom kategorin ”nyheter” ökade med åtta procent denna vecka jämfört med föregående vecka. Ytterligare orsaker till att svenskarna surfade mer kan vara att det under tisdagen den veckan regnade mycket i delar av Sverige. Regn och rusk brukar betyda mer aktivitet i näten.

– Väder och stora nyhetshändelser kan vi nästan alltid avläsa genom att titta på trafiken i våra nät. Men så är vi också ett av världens mest uppkopplade länder. Trafiken på nyhetssajter toppar vid stora omvärldshändelser. Och förra sommarens regnrekord kunde vi faktiskt se i vår digitala videobutik, där slog vi rekord samma vecka som Sverige nästan dränktes, säger Ulrika Matsgård.

Pressmeddelande från: Telia