Måndagen den 27 maj 2013

Många kan sommarjobba skattefritt

Den som sommarjobbar och tjänar mindre än 18 824 kronor under hela 2013 behöver inte betala skatt. Men för att arbetsgivaren inte ska dra skatt på lönen ska ett särskilt intyg från Skatteverket fyllas i.

Sommarlovet är snart här och tiotusentals skolungdomar ska ut i arbetslivet i samband med sommarjobb. Vad många inte vet är att lönen i vissa fall inte ska beskattas. Om den totala lönen för hela 2013 är lägre än 18 824 kronor är den skattefri. Men för att arbetsgivaren inte ska dra någon skatt måste ett särskilt intyg från Skatteverket fyllas i.

— Den som kommer tjäna mindre än 18 824 kronor behöver inte betala någon skatt alls. Tipset är att lämna intyget till arbetsgivaren i god tid innan första löneutbetalningen, säger Charlotta Jansson, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Den som i år tjänar 18 824 kronor eller mer ska betala skatt på sin lön. Men om en person sommarjobbar eller har ett extrajobb, och därför inte har så hög årsinkomst, så är det möjligt att ansöka om "ändring av preliminär A-skatt" (jämkning), för att rätt skatt ska dras från början. En sådan ansökan tar några veckor för Skatteverket att behandla. Beslutet lämnar du sedan till arbetsgivaren, helst innan sommarjobbet drar igång.

— Har du betalt för mycket i skatt betalar Skatteverket tillbaka det, men det kan ske först nästa år. Ungdomar som sommarjobbar vill nog få ut så mycket som möjligt av lönen på en gång. Mitt tips är att ansöka om ändring av preliminär A-skatt via Skatteverkets webbplats, det är enkelt och smidigt, säger Charlotta Jansson på Skatteverket.

En ansökan om ändring av preliminär A-skatt görs lättast genom Skatteverkets e-tjänst ”Skattejämkning för skolungdom” på skatteverket.se.

Länk till e-tjänsten ”Skattejämkning för skolungdom”

Länk till intyg att du tjänar mindre än 18 824 kronor 2013.

Pressmeddelande från: Skatteverket