Onsdagen den 27 mars 2013

Påskmusten slår nytt rekord – konsumtionen har fördubblats på fem år

Svenskarna har blivit allt mer förtjusta i påskmust. På fem år har konsumtionen mer än fördubblads - från drygt 4,5 miljoner liter till närmare 10 miljoner liter per år. Inför årets påskfirande är Apotekarnes påskmust redan slut på Carlsberg Sveriges lager och det ser ut att bli ett nytt försäljningsrekord. Att påsken är svenskarnas favorit dryck bekräftas även av en nyligen genomförd undersökning av SSI (Survey Sampling International) som visar att 54 procent av svenskarna helst dricker påskmust under påsken.

– Påskmusten har blivit allt mer populär. Det beror på det ökande intresset för högtider och traditioner. Vi har under en tid sett en trend där både julöl, julmust och påskmust har ökat i försäljning, säger Henric Byström, kommunikationschef på Carlsberg Sverige.

Under ett år dricker svenskarna drygt 40 miljoner liter must, runt 80 procent av konsumtionen sker under julen, men det är påskmusten som ökar mest. Carlsberg Sverige är marknadsledare med Apotekarnes påskmust som står för cirka 55 procent av den totala påskmustförsäljningen.

– Ett ytterligare tecken på att musten har speciell plats i svenskarnas hjärtan är vår facebooksida för Apotekarnes julmust och påskmust. Det är en av Sveriges största varumärkessidor på Facebook som nu närmar sig 200 000 medlemmar, säger Henric Byström.

Enligt en nyligen genomförd undersökning dricker mer än hälften (54 procent) av svenskarna helst påskmust under påsken, nästan var fjärde (23 procent) föredrar öl, 6 procent mineralvatten och bara drygt 2 procent anser att snaps är den viktigaste påskdrycken.

Fakta om must

Must lanserades 1910 som ett alkoholfritt alternativ till öl. Musten har många likheter med traditionella mörka öl. Den har en mörk färg, skummar ordentligt och har smak av humle och malt. Idag är både jul- och påskmust en självklar högtidsdryck för hela familjen. Must hör till det svenskaste som finns och idag kan man knappast tänka sig ett svenskt julbord eller påskbord utan must. Många menar dessutom att musten blir ännu bättre efter ett till två års lagring som gör att det framkommer ytterligare karaktär och smaken rundas av något.


Pressmeddelande från: Carlsberg Sverige