Tisdagen den 26 mars 2013

Kontanter är bakteriebomber tycker svenskarna

En ny undersökning från MasterCard visar att en majoritet av svenskarna tycker att de svenska kontanterna är smutsiga, slitna och fulla av bakterier. 55 procent av svenskarna uppger i undersökningen att sedlar och mynt är det minst hygieniska vardagliga föremålet som de kommer i kontakt med, till och med högre rankat än räcket till rulltrappan. Och svenskarna har fog för sina misstankar – enligt ett test utfört av forskare vid Oxfords Universitet så innehåller de svenska sedlarna näst mest bakterier av de undersökta valutorna.

Det oberoende testet visar att europeiska sedlar i genomsnitt innehåller 26 000 bakterier. Nya och rena sedlar innehåller i genomsnitt 2 400 bakterier. Det framkom även att endast de danska kontanterna är smutsigare än de svenska.

“Svenskarna har fog för sin uppfattning att kontanter är smutsiga. De svenska sedlarna som vi testade innehöll i genomsnitt 39 600 bakterier som för en rad patogena organismer är lämpliga för att sprida infektioner. Tidigare studier av sedlar har visat på förorening av bakterier som 1) klebsiella och 2) enterobacter som kan orsaka sjukdom hos människor”, säger Ian Thompson, professor vid Oxfords Universitet.

Svenskarna är inte de enda som anser att kontanter är smutsiga. I de 15 europeiska länder som undersökningen utfördes i ansåg deltagarna att kontanter var det mest smutsiga föremålet, före räcken till rulltrappan, knapparna på betalterminaler och biblioteksböcker. Jämfört med det europeiska snittet på 57 procent som ansåg att kontanter är smutsigast så låg svenskarna en aning under med 55 procent, föga anande att de svenska kontanterna hamnade näst högst på snusktoppen.

”Det är intressant att se att inte bara svenskarna, utan en majoritet av Europas befolkning föredrar att betala med kort och ser det som ett enklare och smidigare sätt att betala. Med den här undersökningen kan vi anta att det också kan ha att göra med uppfattningen om att kontanter är smutsiga, då hela 81 procent av svenskarna tycker att kontanter innehåller massa bakterier.”, säger Mats Taraldsson chef för affärsutveckling i Norden och Baltikum på MasterCard.

Pressmeddelande från: MasterCard