Fredagen den 22 mars 2013

Vargparet har etablerat sig i Tivedenområdet

Det vargpar som flyttades från Norrbotten till Tivedens nationalpark går fortfarande tillsammans och verkar ha etablerat sig i det geografiska området Tiveden kring nationalparken.

- Vargparet går tillsammans i området. Eftersom de nu verkar ha etablerat sig hoppas vi att de också får valpar senare i år. Det är en särskilt lyckad flytt om det nu resulterar i att vargarna får valpar i vår som kan sprida sig i vidare i den svenska vargstammen vilket är syftet med flytten, säger Helene Lindahl, projektledare för Genetisk förstärkning på Naturvårdsverket

Om vargparet lyckas reproducera sig är varje valp obesläktad med våra skandinaviska vargar. Detta skulle på sikt kunna innebära att den skandinaviska vargstammen får ett viktigt tillskott av nya gener som den så väl behöver för att minska inaveln i den svenska vargstammen.

Vargarna har från det att de släpptes rört sig i närheten av utsläppsområdet vilket inte har inträffat vid tidigare vargflyttar.

- Svårt att säga varför de inte gav sig iväg så långt den här gången. Att de snabbt etablerade sig så nära utsläppsområdet kan bero på att de flyttades strax innan parningstiden. Vi har inte genomfört så många flyttar att vi kan dra slutsatser om hur vargar beter sig vid en flytt, avslutar Helene Lindahl.

Vargarna är märkta med GPS-halsband och Naturvårdsverket kommer att följa vargarna vid några tillfällen under våren för att kunna konstatera om de får valpar.

Pressmeddelande från: Naturvårdsverket