Måndagen den 11 mars 2013

Håll koll på pollen med Pollenkartan

Kronans Droghandels Pollenkartan nylanseras idag. Den visar var pollenhalterna är som högst och var efterfrågan på pollenprodukter är som störst. På så sätt kan alla pollenallergiker få en komplett bild över var och när pollensäsongen är som värst.

Den långa vintern går mot sitt slut och med våren kommer också pollen. Pollensäsongen börjar vid olika tidpunkter i landet och det är inte ovanligt att pollen blåser in tidigt över södra Sverige från kontinenten. Redan nu kan hasseln släppa pollen om det är plusgrader. Vädret påverkar när pollensäsongen börjar, hur intensiv den blir och det finns också en naturlig variation mellan pollensäsongerna. Därför är det till stor hjälp för pollenallergiker att veta hur höga pollenhalterna är där man befinner sig just nu.

Kronans Droghandels pollenkarta väger samman flera olika faktorer för att ge ett så bra stöd som möjligt till pollenallergiker. Kartan baseras på dels försäljningen av allergiprodukter på Kronans Droghandels apotek, Sveriges tredje apotekskedja, dels pollenhalterna vid SMHI:s mätstationer runt om i landet. Stationerna är utsatta på Pollenkartan och man kan enkelt klicka upp vilka värden som gäller på respektive mätstation.

– Pollenallergi är besvärligt och det finns goda skäl att hålla koll på pollenhalterna så att man kan förbereda sig och även börja medicinera i tid. Det finns gott om effektiva receptfria läkemedel som kan lindra symtomen, säger Carin Svensson, farmacichef Kronans Droghandel.

Utöver själva mätningarna kan man på Pollenkartan också hitta:

  • Vilken stad i Sverige som lider mest av pollen just nu
  • Konkreta råd och tips på hur man lindrar sin pollenallergi
  • Frågor och svar om pollen från farmaceuter hos Kronans Droghandel
  • Ett flöde som visar hur pollenallergi diskuteras på Twitter
Kronans Droghandels fem tips inför pollensäsongen
  1. Följ Pollenkartan så du ser hur halterna är där du är.
  2. Se till att ha pollenläkemedel hemma och ta dem i tid så mår du bättre.
  3. Undvik att torka tvätt eller vädra sängkläder utomhus, då pollen lätt fastnar.
  4. Träna helst inomhus när pollenhalterna är höga.
  5. Skölj gärna ur håret på kvällen om du varit utomhus under dagen.

Länk: Pollenkartan


Pressmeddelande från: Kronans Droghandel