Fredagen den 8 mars 2013

Danskompaniet Art of Spectra skapar två nya verk på Vara Konserthus

Art of Spectra är ett av sex just nu pågående artist in Residence samarbeten. Danskompaniet, under ledning av Peter Svenzon, kommer att tillsammans med Vara konserthus skapa två helt nya verk. Dansverken har premiär i vår respektive i höst.

Just nu pågår inte mindre än sex residens på Vara Konserthus. En av de s.k. Artist In Residence - husartist - är danskompaniet Art of Spectra från Göteborg, under ledning av koreografen, dansaren och kompositören Peter Svenzon.

– Det är intressant att få möjligheten att skapa två nya verk på en institution som Vara Konserthus. Det ger oss större möjlighet till konstnärligt utforskande och research, säger Peter Svenzon, Art of Spectras konstnärliga ledare.

Det första av två projekt är med lokala ungdomar och semiprofessionella ungdomar från Västsverige. En föreställning fylld av dans, nyskriven musik, video och framförallt ungdomarnas egna berättelser.

– Man fascineras av deras, trots sin ålder, tekniska skicklighet, av deras uttryck på scenen och framför allt hur de på ett helt annat sätt än hos professionella scenkonstnärer låter sin egen personlighet lysa igenom, säger dansproducenten Elin Svensson, efter att ha sett repetitionerna av föreställningen Identitet, som har premiär på konserthuset i april.

Nästa produktion, I remember, har sin urpremiär i november med både svenska och internationella professionella dansare. Föreställningen kommer att arbetas fram under våren i Amsterdam och Newcastle, under sommaren i Vara och under tidig höst i Stockholm, där man också kan se en förproduktion på Fotografiska museet.

Art Of Spectra grundades 1998 av koreografen, dansaren och musikkompositören Peter Svenzon. Kompaniet har sin bas i Göteborg.

– Art of Spectras koreografiska stil är fysisk, direkt och teatral. Min bakgrund som breakdansare samt arbete med teater är tydlig i gruppens konstnärliga arbete och produktioner, fortsätter Peter Svenzon.

Sedan starten 1998 har Art Of Spectra producerat ett tjugotal dansverk.

Pressmeddelande från: Vara Konserthust