Tisdagen den 5 mars 2013

Första tranan har anlänt till Hornborgasjön

Vårens budbärare har anlänt. Den första tranan rapporteras ha setts idag i närheten av Trandansen vid Hornborgasjöns sydvästra spets. Om två till tre veckor kommer resten!

Tranan som nu landat tillhör förmodligen gruppen häckande tranor. Det dröjer ytterligare några veckor innan den stora massan rastande tranor anländer till Trandansen. De stannar då till vid Hornborgasjön under någon eller några veckor på sin väg till andra häckningsplatser i norra Skandinavien.

– Första tranan är alltid speciell. Vintern kan kännas evighetslång, men tranan lovar oss att ljuset och livet nu kommer åter, säger Sofie Lindblom, naturumsföreståndare vid Hornborgasjön.

Viktigt att komma ihåg är att den här tranan tillhör gruppen på drygt 30 par som årligen häckar vid sjön. Det är därför för tidigt att bege sig till Hornborgasjön för att njuta av den stora dansföreställningen. Den börjar inte förrän i slutet av mars.

– Vi kan aldrig veta exakt när den stora massan anländer, bara titta på statistik och göra kvalificerade gissningar. Det blir invigning av transäsongen vid Trandansen den 23 mars. Då blir det invigningstal och ”tranjazz” då tranorna tolkas på kontrabas av musikern Adam Grauman och förhoppningsvis även flera tranor, säger Sofie Lindblom avslutningsvis.

Pressmeddelande från: Länsstyrelsen Västra Götalands Län