Måndagen den 26 november 2012

Smarteyes skänker glasögon till socialt utsatta i Lidköping

I samband med att Smarteyes öppnar butik i Lidköping kommer man att, tillsammans med Frälsningsarmén som driver verksamhet för socialt utsatta i Lidköping, skänka synundersökningar och glasögon till socialt utsatta. Smarteyes åtar sig att skänka glasögon efter behov, upp till ett värde av 400 000 kronor.

På Frälsningsarmén i Lidköping arbetar man för att hjälpa och stötta socialt utsatta. De senaste åren har antalet som söker hjälp ökat och för flera av kyrkorna i området har antalet hjälpsökande fördubblats. Till Frälsningsarmén kommer inte bara missbrukare och utslagna, utan även ensamstående föräldrar och invandrare som hamnat i en svår ekonomisk sits.

– Vi märker av ökningen på flera sätt, bland annat har det blivit vanligare att våra besökare är personer som hamnat mellan stolarna i samhället och har blivit utförsäkrade trots att de inte kan jobba. De behöver mat, kläder och någon som lyssnar, säger Inge Wahlström, kårledare för Frälsningsarmén i Lidköping.

Synhälsan är ett mycket eftersatt område bland socialt utsatta eftersom det helt enkelt inte finns resurser att prioritera den.

– Vi vet sedan tidigare att det finns personer som har dåliga och trasiga glasögon, men de har helt enkelt inte har råd att köpa nya. Det har bland annat varit barn som behöver glasögon för att klara sin skolgång. Att vi nu kan erbjuda helt gratis glasögon är väldigt glädjande, säger Inge Wahlström.

I samband med att Smarteyes öppnar sin nya butik på Norra Torngatan 16 i Lidköping vill man ta sitt samhällsansvar.

– Vi har gjort liknande insatser i andra städer och hjälpt hemlösa och socialt utsatta med synundersökningar och glasögon, något som vi är väldigt stolta över. För oss är det självklart att gå in och hjälpa människor som inte har möjlighet att sköta sin synhälsa. Vi menar att det är allas rätt att kunna se bra, och vi kommer fortsätta arbeta med liknande projekt tills politikerna tar sitt ansvar och gör något åt problemet, säger Fredrik Wistrand, koncernchef för Smarteyes.

Pressmeddelande från: Smarteyes