Torsdagen den 22 november 2012

Jeff blev Årets narkotikasökhund

Årets narkotikasökhund blev den åttaårige labradorhanen Jeff som arbetar på brottsbekämpningsenheten i Helsingborg tillsammans med sin förare Bengt Engdahl. Ekipaget har varit nominerat två gånger tidigare och nu blev det tredje gången gillt.

Jeff, som i stamtavlan heter Pilkington, kommer från kenneln Adore's i Eldsberga och donerades 2006 till Tullverket av Svenska Inner Wheel. Hans förare Bengt Engdahl, som arbetat som hundförare vid Tullen i 22 år, har haft tre narkotikasökhundar i tjänst innan han fick Jeff, varav två varit nominerade till Årets narkotikasökhund.

– Ser man till helheten är Jeff den bästa hund jag haft, säger Bengt. Han har ett bra sök, gillar att jobba, klarar svåra miljöer och är trevlig både på jobbet och hemma.

– Han är mycket trevlig och behaglig när vi söker på platser med mycket människor och även andra hundar, som till exempel tåg, säger Bengt, och poängterar att det är en viss skillnad för hunden att arbeta ensam på ett bilsök och när den är omgiven av en massa människor och djur som kan distrahera.

I år utsågs Årets narkotikasökhund för tjugonde året av Svenska Kennelklubben, Svenska Inner Wheel och Tullverket. Juryns motivering löd:

Narkotikasökhunden Jeff med sin förare Bengt Engdahl är ett enastående effektivt bevis på vad ett hundekipage, under många år, kan uträtta i Tullverkets arbete med att bekämpa narkotikasmuggling. Med en sällan skådad iver att alltid vilja göra sitt allra bästa, tar Jeff och hans hundförare dagligen sig an den svåra uppgiften att avslöja ett av vår tids värsta gissel – narkotikasmugglingen. För denna hund finns inga hinder som är för tuffa, oavsett arbetsmiljö eller svårighetsgrad. Sedan 2007 har Jeffs arbete initierat beslag till ett samhällsnyttovärde av cirka 380 miljoner kronor.
Bengt Engdahl är en skicklig hundförare och även hans två tidigare hundar Bixi och Tim har varit nominerade till Årets narkotikasökhund. Jeff har även varit nominerad till Årets narkotikasökhund flera gånger tidigare.

Jeff och hans förare Bengt Engdahl kan ses på Stockholm Hundmässa den 15–16 december på Stockholmsmässan, Älvsjö. Prisutdelningen är lördagen den 15 december. Priset är ett resestipendium på 15 000 kronor till Bengt Engdahl och ett smaskigt ben till Jeff.

Pressmeddelande från: Svenska Kennelklubben