Tisdagen den 11 september 2012

”Sol, vind och vatten” blir temat på Sveriges nya mynt

Riksbanksfullmäktige har fattat beslut om hur Sveriges nya mynt ska se ut. Ernst Nordins förslag ”Sol, vind och vatten” blir den konstnärliga utgångspunkten.

I oktober 2016 får tre av våra mynt nytt utseende; 1-, 2- och 5-kronan. De nya mynten blir lättare och mindre. Det minskar transport- och inköpskostnader och reducerar miljöbelastningen vid tillverkning och hantering. 10-kronan behåller samma utseende som i dag.

Riksbanksfullmäktige har valt mellan fem olika förslag och beslutat att Ernst Nordins förslag "Sol, vind och vatten" blir den konstnärliga utgångspunkten för de nya mynten. Ernst Nordin är skulptör.

– Ernst Nordins förslag håller hög konstnärlig kvalitet. Det är en vacker och användarvänlig myntserie med väl avvägd balans mellan nyskapande och svensk mynttradition, säger Peter Egardt, fullmäktigeledamot och ordförande riksbanksfullmäktiges beredningsgrupp för utformningen av sedlar och mynt.

Alla myntförslagen kommer att visas på Kungl. Myntkabinettet under hösten.

Tidplan för introduktion av Sveriges nya sedlar och mynt

Introduktionen av Sveriges nya sedlar och mynt startar 2015. Först ut är 20-, 50-, 200- och 1000-kronorssedlarna som släpps i oktober 2015. Ett år senare släpps de nya 100- och 500-kronorssedlarna samt 1-, 2- och 5-kronan.

Pressmeddelande från: Riksbanken