Onsdagen den 30 maj 2012

UPPåNER – 10-dagars folkfest i Tibro 1-10 juni med Timbuktu som dragplåster

Den 1-10 juni är det dags för UPPåNER, en kreativ folkfest som kommunen, föreningar, företag, organisationer, kyrkor och privatpersoner i Tibro och Västra Götaland skapar tillsammans. UPPåNER har på 2,5 år utvecklats från en anspråkslös idé till ett fullskaligt EU-projekt, som på olika sätt synliggör allt det Tibro står för.

Under de 10 festdagarna kommer Tidanparken, vid ån Tidan, att sjuda av aktivitet och engagemang. En av höjdpunkterna blir den picknick-konsert med Jason Timbuktu Diakité och hans band Damn! som äger rum den 5 juni kl. 19.30.

UPPåNER är en folkfest som bygger på kreativitet, delaktighet och samverkan. UPPåNER är ett projekt, som tar sitt avstamp i Tibros framtidsvision, Vision Tibro 2017. Föreningar, organisationer, skolor och andra kommunala verksamheter, företag, kyrkor och privatpersoner är i full gång med att samla sina krafter för att under några intensiva dagar göra Tidanparken och Tibro till en spännande mötesplats, där människor i alla åldrar med olika intressen kan umgås under trevliga former och skapa och uppleva saker tillsammans.

Picknick-spelning med Timbuktu och konserter med Linnea Henriksson och Tingsek

Det blir mycket musik under de tio festdagarna. Det största dragplåstret är Timbuktu och hans band Damn! som gör en av sommarens första spelningar – den enda i Skaraborg – i Tibro tisdagen den 5 juni. Då blir det picknick-spelning för människor i alla åldrar i Tidanparken vid ån Tidan.

Andra artister som gästar Tibro är albumaktuella Linnea Henriksson, som uppträder i Tibro lördagen den 2 juni under en ungdomsfestival arrangerad av den lokala ungdomsföreningen Kulturbrunnen, och multibegåvade Magnus Tingsek, som gör en unik akustisk konsert ackompanjerad av Vindla String Quartet. Magnus har gjort sig ett namn som en hängiven artist såväl på scen som i studio, nationellt som internationellt.

Andra artister under UPPåNER: Hong Faux, The Gloria Story, Malin Andersson, Ulrika Ölund samt en mängd lokala och regionala band.

Designat aktivitetsområde, stad i dunge, Ung8 och filmverkstad

Under de tio festdagarna kommer Tidanparken att bli en miljö som sticker ut formmässigt. Tibros väldokumenterade hantverkstraditioner, träkunskap och inredningsinnovationer kommer att genomsyra utsmyckningen av festområdet. Festivaldesignen växer fram i en kreativ process. I januari ordnades en workshop med Designtrion TOLKAA på Folkuniversitetets hantverkscentrum om hur UPPåNER ska upplevas på plats. Sedan har kreativiteten hos Hantverkscentrums och Fågelviksgymnasiets elever bland annat resulterat i en hängmatte-lounge och specialdesignade grillplatser. Under festivalen kan alla som vill vara med och skapa en stor glasmålning inom ramen för ett projekt, Free Art Project.

Ett annat spännande konstprojekt är Stad i dunge, där 120 elever i årskurs 6 på Nyboskolan i Tibro bygger en fantasistad i en dunge med spillmaterial från Tibros industrier tillsammans med designtrion TOLKAA och alla andra som vill delta. Eleverna påbörjar arbetet med staden fredagen den 1 juni och därefter är det fritt fram för allmänheten att fortsätta skapandet. Stad i dunge är ett Kliv 2.0-projekt, som Västra Götalandsregionens kulturnämnd initierat för att ge kulturen en mer naturlig plats i skolan. KLIV står för Kultur och Lärande I Vardagen och Nyboskolan är en av fyra skolor som är med i projektet. Utvecklingsarbetet sätter fokus på områdena kulturarv, arkitektur, design och bild.

Svensk Forms prestigefyllda vandringsutställning för unga formgivare Ung8 har vernissage den 1 juni i samband med festivalens invigning. Utställningen äger rum på Tideberg och pågår till den 2 september.

Filmverket Skaraborg, som finansieras med medel ur Arvsfonden, arrangerar en fyra dagar lång filmwork-shop i ett stort tält fyllt med olika interaktiva aktiviteter. Här kan besökarna prova på att göra livewebb-TV, testa greenscreen-filmning, akvarell- och graffittimålning och teatersminkning och spela i tältets tysta replokal.

Uppvisningar i motorsport, paintball och parkour

Sport i alla former blir ett återkommande inslag under festdagarna, vilket är naturligt i en idrottskommun som Tibro. Det bjuds på flera spektakulära uppvisningar.

Tisdagen den 5 juni gästar några av Sveriges skickligaste parkourutövare, Team Air-wipp från Helsingborg, Tibro. De bjuder både på uppvisningar och workshops där de instruerar frivilliga besökare.

Mashive, som är trefaldiga Sverigemästare i paintball, är också på plats i Tibro under UPPåNER. Den 5-6 juni och den 8-9 juni har de förlagt sina träningar till ett inhägnat område i Tidanparken och alla som vill kan prova på prickskytte.

En festival i Tibro är inte komplett utan motorsport. Tibro MK arrangerar SM i motocross den 9-10 juni och fredagen den 8 juni ordnar klubben ett motocross- och enduroevent i Tidanparken. 7-faldige världsmästaren i enduro, Anders Eriksson, visar upp sig på klubbens tillfälligt uppbyggda bana vid det blivande besöks- och inredningscentrum Inredia. Tibro MK:s förare kör en partävling i extrem-enduro på samma bana och knatteungdomar kan prova på att köra motocross under ledning av instruktörer från Tibro MK och Motocrossgymnasiet.

Tibrovatten för Somalia

Vatten är ett av de övergripande temana under UPPåNER och det kommer att ske en insamling för rent vatten till Somalia. Insamlingen arrangeras av Svenska Kyrkan i samarbete med Somaliska Svenska Föreningen och Tibro kommun. Alla som vill kan lämna bidrag i insamlingsbössor, via postgiro, bankgiro, SMS eller genom att köpa en flaska av Tibros prisbelönta dricksvatten.

Aktiviteter som engagerar och involverar

Eftersom den bärande tanken med UPPåNER är att engagera och involvera besökarna så ordnas det både tävlingar och andra evenemang som man kan delta i, t ex:
  • Drakbåtsrace
  • Beachhandboll
  • Mega-brännboll
  • Speed-shooting i handboll och fotboll
  • Skateboard Jam i microramp
  • Lådbilsrally
  • Ponnyridning
  • Hamsterboll
Tibro är en kommun med 10 600 invånare som ligger i Västra Götalandsregionen, mellan Vänern och Vättern. Här finns en unik möbel- och inredningskompetens och ett ovanligt rikt föreningsliv. Vi har en gemensam vision. Tillsammans vill vi skapa miljöer som sticker ut!

Pressmeddelande från: Tibro kommun