Astrid Myhrman,74, är stamkund på Coop i Lidingö Centrum sedan många år. Här är kommuninvånarna generösast i landet med sina pantpengar, och Astrid är en av dem som brukar trycka på Biståndsknappen. - Många bäckar små gör stor skillnad, säger Astrid Myhrman. Med ett snitt om 10 kronor och 15 öre per panthundralapp till bistånd sätter Lidingö i år nytt kommunrekord sedan rankingen startade 2009.
Tisdag den 13 mars 2012
Rekordmycket pantpengar till bistånd - Götene klättrar till tiondeplats i Sverige
Under 2011 samlades det in rekordmycket pengar till biståndsprojekt via den gula Biståndsknappen i Coops butiker. I år kommer Götene på plats tio i rankingen över vilka kommuner som skänker bort mest av pantpengarna. Lidingö behåller topplaceringen som generösast i landet. Det visar Kooperation Utan Gränser och Vi-skogens årliga pantranking.
Götene klättrar från plats 15 till plats tio bland kommunerna i Sverige. Här skänks 4,71 kronor av varje pantad hundralapp till biståndsprojekt.
Mest generösa i landet är pantarna i Lidingö kommun - där skänks 10,15 procent av varje pantad hundralapp till bistånd. Det är den högsta noteringen bland någon kommun sedan rankingen började 2009. På andra plats kommer Vaxholm med 8,44 procent följt av Upplands Väsby med 7,14 procent. Vadstena tar sig in på en fjärde plats med 5,76 procent tätt före Salem med 5,35 procent.
Genomsnittet för hela landet var 2,53 procent under 2011. Det är en liten tillbakagång från året före då snittet var 2,83 procent. Dock ökade den totala insamlade summan med närmare en halv miljon till rekordhöga 7,8 miljoner kronor.
- Det är en imponerande och jätterolig klättring som Götene gör under året. Vi hoppas detta inspirerar andra kommuner att trycka ännu mer på Biståndsknappen. Man kan komma ihåg att panten från två plastflaskor ger en bondefamilj i Rwanda frön till att plantera tio fruktträd, säger Katarina Andersson, insamlingschef på Vi-skogen.
Mest givmilda län är Stockholm där 3,9 procent av pantpengarna skänks via Biståndsknappen. Därefter följer Uppsala respektive Västra Götalands län.
Fakta:
- Pantrankingen har genomförts sedan 2009 bland de Coop-butiker som har den gula Biståndsknappen.
- Biståndsknappen började installeras i pantautomaterna hos Coop under hösten 2004. Hittills har den gett över 40 miljoner kronor till arbetet med att hjälpa fattiga att själva bekämpa fattigdomen. Pengarna delas lika mellan Kooperation Utan Gränser och Vi-skogen.
- Femton kronor ger en jordbrukare i Kenya en utbildning i bättre odlingstekniker, som i sin tur ger mer mat på bordet.
Pressmeddelande från: Kooperation Utan Gränser