Torsdag den 1 mars 2012

TU kritiserar regeringens fotoförbudslag


TU riktar i dag skarp kritik mot det förslag till förbud mot kränkande fotografering som regeringen lagt fram i en lagrådsremiss.
- Förslaget är principvidrigt och rättsosäkert med den betydande oförutsebarhet, som det innebär för den enskilde fotografen att från den ena till den andra situationen avgöra om en viss fotografering är ”försvarlig” eller inte, säger TU:s chefsjurist Per Hultengård.

- Det må vara att avsikten i första hand inte är att förbudet ska träffa massmediernas bildjournalistik utan annan kränkande fotografering – och där är en kriminalisering befogad - men förslaget slår brett och träffar över hela fältet.

- Den mest påtagliga effekten av fotoförbudet kommer inte att bli att en massa fotografer kommer att åtalas, utan att fotografier som dokumenterar situationer där det finns ett samhällsintresse av att de tas inte kommer att tas.

- Det hade gått att avgränsa fotoförbudet, så att yttrande- och informationsfriheten inte skulle ha drabbats. Det är därför anmärkningsvärt att regeringen inte velat ta till sig av kritiken, säger Per Hultengård.
Pressmeddelande från: TU, Tidningsutgivarna

Skrota förslaget om kränkande fotografering

Regeringen vill att det ska bli förbjudet att ta påträngande eller närgångna bilder som innebär illasinnade handlingar mot individer i utsatta situationer. Vi – Journalistförbundet, Vårdförbundet, ST och Pressfotografernas klubb – anser att lagförslaget ska dras tillbaka.
Regeringens förslag innebär inga egentliga förändringar jämfört med det första utredningsförslaget som kritiserades kraftigt. Att kalla det kränkande fotografering istället för olovlig fotografering, innebär fortfarande en urholkning av grundlagen. Vi tycker att ledamöterna i riksdagen ska fundera på konsekvenserna av att släppa igenom lagen. Vi tycker att lagförslaget ska skrotas.

Regeringens förslag om kränkande fotografering innebär att själva fotograferingen, och inte publiceringen, ska kunna bestraffas. För mediernas del hotar lagförslaget därmed en sedan länge väl fungerande ansvarsfördelning. Idag avgör fotografen vilka bilder som ska tas på plats och utgivaren vad som ska publiceras. Detta så kallade ensamansvar är ett av kärnområdena för den svenska tryck- och yttrandefriheten. Det skyddar fotografens arbete, samtidigt som utgivaren ska ta sitt ansvar för vilka bilder som sedan publiceras. Detta ensamansvar sätts ur spel med regeringens förslag som därför bör skrotas och inte leda till lagstiftning.

Förslaget hotar också den grundlagsenliga rätten för allmänheten att fritt lämna tips och uppgifter, däribland bilder, till media. Självklart ska varje fotograf visa omdöme och hänsyn vid fotografering. Men ett fotoförbud är inte lösningen för att förebygga integritetskränkningar. Det kan finnas tillfällen då det är angeläget att kunna dokumentera missförhållanden och det kan också för den enskilde vara angeläget att kunna fotografera för eget bruk till exempel i en vårdsituation.

Vi uppmanar därför regeringen att dra tillbaka sitt förslag och istället utreda andra möjligheter att förebygga och lagföra grovt integritetskränkande handlingar.


Pressmeddelande från: Journalistförbundet