Tisdag den 28 februari 2012

Ringmuren - ett gemensamt ansvar


På fredagskvällen den 24 februari rasade en yta på cirka 70 kvadratmeter av den yttre delen av Visby ringmur som vetter ut mot Östergravar. Med stor sannolikhet rör det sig om frostsprängning till följd av blandningen kalk och betongbruk. Nu vidtar besiktning inför kommande reparation vilket inledningsvis kommer att bekostas av Riksantikvarieämbetet.

Visby ringmur ägs, med undantag för tre torn, av Region Gotland och förvaltas av Riksantikvarieämbetet där Gotlands Museum utför förvaltningen enligt en upprättad vårdplan.

I ett möte under måndagen träffades Riksantikvarieämbetet, Gotlands Museum, Region Gotland, länsstyrelsen och Räddningstjänsten. Högsta prioritet är att ordna säkerheten på rasplatsen.

Under tisdagen sker en besiktning för att säkerställa att det inte finns risk för ytterligare ras. Så snart tjälen har gått ur (i början av april) görs ytterligare utredning av ett antal platser för att titta på murens kärna. Då kommer även en förstudie att göras av det område som rasat. Det innebär en genomgång av befintlig dokumentation och analys på plats för att sedan projektsätta det fortsatta arbetet. En realistisk plan är att restaureringen avslutas under nästa år. Gotlands Museum har då möjlighet att göra en publik del av uppbyggnaden.

Besiktning och reparation

Besiktning och reparation kommer initialt att bekostas av Riksantikvarieämbetet.

– Vi kommer även att behöva ansöka om externa medel, exempelvis för forskning, säger Lars Sjösvärd, chef för Gotlands Museum.

– Ringmuren är ett gemensamt ansvar och vi förutsätter att Region Gotland kommer att delta både med kunskap och medel, säger Anna Klint Habbe, avdelningschef på Riksantikvarieämbetet. Vi har även fått signaler från privata aktörer som är intresserade att vara med och bidra, säger Anna Klint Habbe.


Pressmeddelande från: Riksantikvarieämbetet