Onsdag den 15 februari 2012

Arbetshästen blir salongslejon - Volvo Amazon herrgårdsvagn fyller 50 år


"Ny Volvo Herrgårdsvagn. En för europeiska förhållanden exklusivt utformad herrgårdsvagn gör sin entré på den svenska marknaden. Den visas för första gången på bilutställningen i Stockholm. Det är Volvos länge efterlängtade Amazon herrgårdsvagn."

Citatet är hämtat ur en pressrelease publicerad 15 februari 1962 och utskickad av AB Volvo. Två dagar senare, 17 februari, öppnade Stockholms Bilsalong och med den nya bilen förvandlade Volvo på allvar sin arbetshäst till ett salongslejon. En bekväm och elegant femdörrars sedan med extra lastkapacitet och ännu fler praktiska egenskaper.

Parallellt med den nya bilen erbjöds också favoriten Volvo Duett i ytterligare sju år vilket ökade valmöjligheterna för Volvo-kunden med mer transportbehov än genomsnittet. Men med Amazonen fick i ett slag barnfamiljen en ny mycket modernare Volvo-modell, den resande en mer representativ vagn och hantverkaren bekvämare tillgång till lastutrymmet genom de båda bakdörrarna och den tvådelade bakluckan.

Vi citerar igen: "Den nya herrgårdsvagnen är en helt ny Volvo-modell, där man så långt det varit möjligt använt sig av de element som ingår i den välkända Amazonen. Resultatet har blivit en snabb och rymlig personvagn med extremt god lastförmåga. Fyra dörrar och delad baklucka förstärker plussidan ytterligare liksom formgivningen, kvaliteten, vägsäkerheten och driftsekonomin. Målsättningen har varit att skapa en rymlig familjevagn för långfärd och fritid - en funktionell bil som också kan uttnyttjas i nyttotrafik. Den kallas Volvo 221 Amazon."

En egenskapsbeskrivning - förutom bakluckan - som faktiskt också passar en Volvo V-line år 2012. Priset för den nya bilen var vid lanseringen 14.475 kr plus skatt med 75 hk motor; ca tusen kr mer än motsvarande sedanmodell och omräknat i dagens penningvärde ca 160.000 kr.

Komfort ett nyckelbegrepp

På sant Volvo-manér framhölls också bilens bäddbarhet och ordet komfort nämndes före ordet lastutrymme eftersom Amazonen var den första personbilsutvecklade herrgårdsvagnen från Volvo, till skillnad från den rambyggda Duett som börjat som varuvagnschassi. Volvo-ingenjörerna hade arbetat både smart och kostnadseffektivt. Sedanmodellens linjer hade tagits till vara på ett elegant och effektivt sätt och överförts till herrgårdsvagnsmodellen vars generöst tilltagna bagageutrymme kunnat göras med bibehållna yttermått. Ansvarig för formgivningen var Jan Wilsgaard som ritat Amazonen från början.

Vid B-stolpen var ett förstyvningsveck inlagt i det långa taket och bakdörrarna hade av naturliga skäl ett annat utseende eftersom de följde den rakt utdragna taklinjen. Men endast dörrbågarna hade krävt omkonstruktion. Dörrplåten var densamma som på fyrdörrarssedanen. Bakre delen av karossen vilade på en kraftig stomme av lådbalkar och bakhjulsupphängningen hade modifierats för att golvet i bagageutrymmet skulle bli så lågt som möjligt.

Smarta lösningar

Bakluckan bestod av två horisontellt delade hälfter. I den nedre delen fanns nummerplåtshållaren och eftersom denna var försedd med gångjärn, fälldes plåten ner och blev synligt bakåt med luckan i nerfällt läge. I detta läge hade också luckan stöd av de plana gummiklädda överkanterna på stötfångarhornen som också tjänade som fotsteg om man enkelt behövde nå taklasten (takräcke fanns som tillbehör) eller något inuti bilen med endast övre luckhalvan öppen. Praktisk och smart.

Med nedfällt baksäte var lastutrymmet 183 cm långt och 126 cm brett. Lastförmågan var 490 kg, tio kg mindre än Duett. Prestanda, kör- och åkegenskaper var helt i klass med sedanmodellens och att karosstypen var effektiv mot vinden vittnade en toppfart på drygt 140 km/h om, med blott 75 hk enkelförgasarmotor och 1250 kg vikt.

Introduktionsfärgen dimgrön - klädseln var i beige tyg/brun plast - fanns bara det första året och mer vanligt var att se bilarna i vitt, beige och blått. Sportigheten accentuerades senare med ett 'S', för modellen i dubbelförgasarversion.

Exteriört förblev herrgårdsvagnen liksom övriga Amazon-modeller oförändrad sånär som på smådetaljer, men tekniskt följde den med utvecklingen. 1964 byttes trumbromsarna framtill mot skivor med servo och stolarna blev bättre. 1968 kom delad rattstång av kollapstyp och effekten i motorn ökades till hela 115 hk i starkaste utförandet. Dessutom infördes det första systemet för avgasrening för bilar för USA-marknaden. 1969 ersatte B20-motorn den slitstarka B18 och samma år gick modellen ur produktion efter att drygt 73.000 vagnar tillverkats. Det året upphörde även Duett att tillverkas men Volvo-kunderna som krävde utrymme behövde inte bekymra sig. Volvo 145 hade redan gjort entré och erbjöds i två olika utförande. 145:an var ytterligare ett steg framåt: ännu modernare, ännu säkrare, ännu bekvämare.

Amazon herrgårdsvagn blev en modell som köptes av kunder från alla samhällsklasser. Till skillnad från många andra bilar på marknaden avslöjade den inget om sin ägares status eller ekonomi, endast att vederbörande såg förståndigt och praktiskt på sitt bilinnehav. Ett tidigt attribut för att uttrycka en livsstil trots att demografiska marknadsanalytiker inom branschen ännu inte fanns och kunde formulera detta.

Samlarbil idag

Riktigt fina originalexemplar av den första dimgröna årsmodellen av Amazon herrgårdsvagn hittar man tyvärr inte längre men flera bilar med riktigt låga chassinummer har överlevt trots att herrgårdsvagnar i allmänhet lever ett hårdare liv än motsvarande sedanbilar. Detta är inte minst tydligt i fallet med den rambyggda Duetten jämfört med PV. Vanligast är bilar från 1965 till 1967 men vanliga är de ändå inte eftersom relativt få byggdes och de fick slita hårt. Fina exemplar säljs inte ofta och prismässigt ligger de högre än motsvarande sedan-Amazoner, 123 GT undantagen. På Volvo Museum står Amazon herrgårdsvagn med chassinummer 73.220, den sist tillverkade från 15 oktober 1969, i elegant mörkblå lackering.


Pressmeddelande från: Volvo Personbilar Sverige Aktiebolag