Fredag den 3 februari 2012
Stabil elförsörjning i Sverige trots kyla och begränsad kärnkraft
Efter två månader med mildvinter finns nu en risk för elbrist till följd av kallare väder och bristande tillgänglighet i kärnkraften. Svenska Kraftnät bedömer dock situationen som stabil, trots att reservanläggningar har varit i drift sedan i onsdags (1 feb).
Mellan klockan 7-8 imorse låg den totala elförbrukningen i Sverige på 26 517 MW, vilket kan jämföras med det svenska rekordet 27 000 MW som sattes den 5 februari 2001. Prognosen är att förbrukningen inte kommer att öka under fredagen.
I nuläget går sex av tio kärnkraftsreaktorer, vilket motsvarar en tillgänglighet på 56 procent. För OKGs del handlar problemen om både O1 och O3.
- Det är självklart mycket olyckligt att den fallande temperaturen sammanfaller med att såväl vi på OKG som Forsmark och Ringhals måste utföra åtgärder på anläggningarna. Vi jobbar intensivt och förväntar oss att situationen kommer vara bättre redan de kommande dagarna. Samtidigt får vi aldrig tumma på säkerheten, säger Ingemar Engkvist, vd E.ON Kärnkraft och tf VD OKG.
På O1 har turbinvibrationer inneburit ett omfattande arbete hela hösten. Återstarten går enligt plan, men det krävs att turbinerna balanseras genom ett antal upp- och nedvarvningar innan anläggningen kan tas i normal drift. Det beräknas ske den 6 februari.
- På O3 är det två ångledningsventiler som inte öppnar som de ska. Vi jobbar för fullt med analys och felsökning, och vi bedömer att anläggningen ska vara klar för återstart den 10 februari, säger Ingemar Engkvist.
Reservkraften igång
Redan ikväll beräknas Forsmark 3 vara tillbaka på nät med ett tillskott av cirka 1 170 MW. Om O1 återstartar som planerat på måndag innebär det ytterligare 473 MW. Det gör att tillgängligheten i kärnkraften från början av nästa vecka bör ligga på drygt 70 procent. Ytterligare en vecka senare bedöms alla anläggningar kunna vara i drift igen.
Situationen har lett till att reservkraften på E.ONs Karlshamnsverket drog igång tidigare i veckan. I fredagsmorse kördes samtliga tre block, vilket innebar att anläggningen bidrog med 780 MW i elproduktion av totalt 1 000 MW installerad effekt. E.ON Värmekraft har dessutom sju gasturbiner på sammanlagt 500 MW som är klara att köras vid behov.
- Nu på fredag eftermiddag kör vi två block på Karlshamnsverket. Det är behovet i elsystemet som avgör hur vi ska använda reservkraften. E.ON Värmekraft bidrar i hög grad till reservkraften i Sverige, och de senaste dagarna har visat hur väl våra anläggningar bidrar till att vi har ett robust elsystem, säger Stefan Håkansson, VD E.ON Värmekraft.
Öresundsverket i Malmö, som kan producera upp till 400 MW el, tvingades under torsdagskvällen att stängas ned. Sedan i morse producerar anläggningen 170 MW el genom sitt reservbränsle. Öresundsverket komer dock att stängas ned helt igen under helgen för fortsatt felsökning. Leveranserna av fjärrvärme till Malmö och Burlöv, hanteras nu och under kommande helg av reservanläggningarna Heleneholm, Limhamn och Utklippan.
Högt elpris i torsdags
Med det kalla vädret och avstängda reaktor följer en påverkan på elpriset. På torsdagen nådde elpriset 89-90 öre/KWh på Nord Pools spotmarknad, vilket är den högsta nivån på tolv månader. Priset för fredagen har dock gått ned till 71-72 öre/KWh, och under lördagen blir det ännu lägre och är satt till 45,5 öre/KWh. För närvarande är det mycket små prisskillnader mellan Sveriges fyra elområden.
- Om kylan som svept in över landet blir långvarig kan vi få se höga prisnivåer, vilket främst påverkar de kunder som har rörligt avtal och eluppvärmda hus. Men även den ansenliga delen av våra kunder som har fasta avtal får räkna med högre kostnader genom ökad förbrukning. Samtidigt ska vi inte glömma bort att vi de senaste fem åren inte sett så låga priser under inledningen av en vinter som vi gjort den här vintern, säger Lars Lagerkvist, VD E.ON Försäljning.
En god tillgång på vattenkraft talar för en gynnsam utveckling framöver. Bristen på kärnkraftproduktion kan dock innebära en otillräcklig överföringskapacitet mellan elområde 3 och 4. Det kan ge ett högre pris i elområde 4 framöver.
Publicerat av Torbjörn Larsson / E.ON Sverige AB