Fredag den 13 januari 2012
Ökad skyddsjakt på varg
20 fler vargar än förra året, 32 vargar, ska få fällas i skyddsjakt i år. I rovdjurslänen i Mellansverige får 25 vargar fällas och i Jämtlands län sju vargar, enligt statliga myndigheten Naturvårdsverkets beslut som kom idag. Naturskyddsföreningen är kritisk både till ökningen av antalet vargar och att länsstyrelserna får sådana kvoter att fatta beslut utifrån utan att behöva vända sig till Naturvårdsverket.
- Dagens beslut hotar den ömtåliga svenska vargstammen. Det är bra att regeringen slopat licensjakten men formerna skyddsjakt får endast ske ytterst restriktivt. Den starkt hotade och inavlade svenska vargstammen behöver få växa sig livskraftig och då är en stor generell skyddsjakt orimlig, säger Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen.
Årets handlingsutrymme på 32 vargar ger län med delegation möjlighet att själva besluta om skyddsjakt på varg. Jakten sker utifrån de nya regler för skyddsjakt som beslutades under förra året. Övriga län måste vända sig till myndigheten om de vill skjuta varg. Naturvårdsverket har beslutat tilldelningen utifrån en mindre försiktig beräkning av vargstammens tillväxt.
- De nya reglerna om skyddsjakt är alldeles för oklara. Risken är också stor att länsstyrelserna fortsätter göra helt olika bedömningar och inte klarar av trycket från jaktlobbyn. Och tyvärr har Naturvårdsverket gjort en alltför vågad beräkning av vargstammens tillväxt som grund för besluten, säger Mikael Karlsson.
Naturskyddsföreningen kommer nu att analysera de rättsliga grunderna för beslutet närmare och fortsätta kontakterna med EU-kommissionen, som följer den svenska politiken mycket noga utifrån den anmälan om vargpolitiken som miljörörelsen tidigare gjort.
- Sverige har ännu inte rättat sig efter alla krav som EU-kommissionen ställt upp för vargförvaltningen. En mer begränsad och bättre reglerad skyddsjakt i linje med en förvaltningsplan krävs för att Sverige ska följa de internationella kraven för rovdjurspolitiken, säger Mikael Karlsson.
Pressmeddelande från: Naturskyddsföreningen