Torsdag den 22 december 2011
Stora miljövinster i återvunna värmeljus
Vekeshållaren ska lossas från värmeljuskoppen innan de lämnas till återvinning. Använda värmeljus som lämnas på en återvinningsstation hamnar i en sorteringsanläggning som separerar stål från aluminium med hjälp av en magnet. Stål fastnar på magneten, men inte aluminium. När metallerna är åtskilda smälts de ned och blir till nytt stål eller nytt aluminium och därefter nya produkter. Om aluminium hamnar tillsammans med stålet, vilket händer om vekehållaren sitter kvar i koppen, brinner koppen upp och aluminiet försvinner från jordens yta. För att slippa det energislöseriet ska hållaren lossas från koppen.
Miljövinsten av att återvinna aluminium och stål består framförallt av att man sparar stora mängder energi om man återanvänder gammalt material jämfört med att tillverka nytt. Vid återvinning av aluminium förbrukas endast fem procent jämfört med den energi som går åt vid nytillverkning. Motsvarande siffra för stål är 25 procent. Både aluminium och stål går dessutom att återvinna hur många gånger som helst utan att kvaliteten försämras, säger Annica Dahlberg vid Förpacknings- och Tidningsinsamlingen.
Om vi i Sverige källsorterar alla metallförpackningar av stål blir den energi som sparas så stor att den kan värma upp cirka 5 400 småhus per år. Om vi lämnar alla våra metallförpackningar av aluminium till återvinning, blir energin som sparas så stor att den kan värma upp 8 500 småhus per år. Som tur är kan all aluminium återvinnas. Kvaliteten hos det återvunna materialet är dessutom lika bra som hos det nytillverkade.
Pressmeddelande från: FTI - Förpacknings- och Tidningsinsamlingen