Torsdag den 15 december 2011

Nu finns en rödlista för Europas blommor


Nära hälften av art- och habitatdirektivets arter är hotade i Europa. Det visar den nya rödlistan för Europas kärlväxter, som SLU har varit med och tagit fram.

– I detta fall får man kanske se det som positivt att hälften inte är hotade. Arter listade i EU:s naturvårdsdirektiv är arter som redan har problem, och som anses viktiga för den biologiska mångfalden att bevara. Många arter i jordbrukslandskapet ingår i den här gruppen, säger Mora Aronsson vid Artdatabanken vid SLU, som deltagit i framtagandet av rödlistan.

Allt som allt har experterna bedömt cirka 2000 av Europas 20 000 vilda kärlväxter. I bedömningen ingår alla kärlväxter som ingår i art- och habitatdirektivet*, vilda släktingar till våra odlade nyttoväxter och vattenväxter.

Bedömningen visar att nästan hälften av direktivsarterna är hotade och att tio procent är nära hotade. Av de vilda släktingarna till våra odlade nyttoväxter är drygt tio procent hotade och fem procent nära hotade. För vattenväxter är sju procent hotade och lika många är nära hotade på europanivå.

Det går bra för guckuskon

Guckuskon (Cypripedium calceolus) bedöms vara utom fara i Sverige. Annat är det i resten av Europa.

Mora Aronsson arbetar med internationella naturvårdsfrågor vid Artdatabanken på SLU. Han var en av de svenska experter som deltog i arbetet med att ta fram en rödlista för Europas kärlväxter. Foto: Viktor Wrange/SLU– En förklaring till att det går bra för guckuskon i Sverige är att man har tagit mer hänsyn till den. Det är normalt inget problem för skogsbruket att ta extra hänsyn, bara de vet om var den finns, säger Mora Aronsson.

Guckuskon finns i stora delar av Europa, men på flera håll har den det riktigt besvärligt. I Storbritannien finns det endast kvar några få exemplar och i Danmark finns guckuskon bara på en enda lokal.

Första enligt nya rödlistningssystemet

Rödlistan är den första europeiska rödlistan enligt det nya rödlistningssystemet, som trädde i kraft år 2000. Sedan tidigare finns en global rödlista enligt det gamla systemet.

Arbetet har bekostats av bland annat EU-kommissionen.

Läs mer: De europeiska rödlistorna (sida på engelska)


Pressmeddelande från: Sveriges lantbruksuniversitet