Onsdag den 14 december 2011
Två tredjedelar av elpriset för privatkonsumenter är skatt och avgifter
Största delen av elpriset är skatt. Skatt på skatt, avgifter, elcertifikat, fastighetsskatt, koldioxidskatt, kärnkraftsskatt etc. skapar det faktum att dessa utgör två tredjedelar av elpriset för privatkonsumenter. Och skatterna ökar
Sverige har inte längre en nationell energipolitik. Den är anpassad till en internationell sådan med mer sammanbyggda elnät mellan länderna. Ändå håller riksdag och regering fast vid en prisdifferentiering av elskatten mellan norra och södra/mellersta Sverige. Tillsammans med införandet av elhandelsområdena blir detta en dubbel prisdifferentiering för kunderna. Staten borde sänka elskatten i södra och mellersta Sverige det räcker med en prisdifferentiering.
Införandet av Elhandelsområden skapar en enorm ekonomisk belastning på industrin i södra Sverige. Samtidigt ökar staten skatten på el efter nyår och produktionspriserna höjs kraftigt från elbolagen. Samtidigt bromsar konjunkturen in vilket skapar mer varsel och uppsägningar.
Prisutvecklingen i elområdena i november månad är tydlig. Priset går upp i de södra elområdena. Det krävs mer elproduktion i elområde 4 om inte priserna skal bli bland de dyraste i hela Europa. Elområde 4 är i dag helt sammankopplade med Danmarks elpriser.
Underskottet på el i område 4 motsvarar i dag till 10 245 GWh vilket motsvarar nästan tre Barsebäcks-produktioner. Motivet till att främst södra Sverige skall betala för ombyggnationen av stomelnäten så kallade flaskhalsar är att det behövs transporter med el dit. Konsumenterna har redan tidigare fått betala för stängningen av Barsebäck. Detta är inte rimligt eftersom det är en angelägenhet som rör hela landet.
Intäkterna från Elhandelsområdena (3+4) motsvarar i en prognos över 8 miljarder fram till årsskiftet 2014/2015. Med dessa pengar kan Svenska Kraftnät helt finansiera Sydvästlänken som är den största flaskhalsen ner till södra Sverige. Det är dock mycket oklart vad fortsatta intäkter från Elhandelsområde 4 (södra Sverige med 2/3 delar) och Elhandelsområde 3 mellersta Sverige upp mot Dalälven med 1/3-del) skall användas till.
Elhandelsområdena skall vara kvar i minst tio år enligt EU-kommissionen. Vidare anser de att elintensiv industri i södra Sverige kan flytta till Norrland där elen är billigare. EU-kommissionen tycker det är mycket tveksamt till satsningar på förnyelsebar elenergi i Norrland. Kort sagt vill man att Sverige bygger fler vindkraftverk i södra Sverige.
Vindkraften är inte hela lösningen. När vindkraften står still behövs stabil kraftkälla som ersätter bortfallet. Den osäkra produktionen av elkraft från vindkraftverken leder till volatilitet av priserna på spotmarknaden och driver upp priserna.
Vinnare på införandet av elhandelsområden är små vindkraftsproducenter i södra Sverige, konsumenterna i östra Danmark och konsumenterna i Norrland som får billigare el.
Förlorare är industrin i södra Sverige, särskilt tillverkningsindustrin. Förlorare är också konsumenterna i södra Sverige samt de som vill starta nyproduktion av framförallt vindkraft i Norrland.
Pressmeddelande från: Tankesmedjan Liberalerna