Tisdag den 22 november 2011

Gymnasieskolor får rapportera in skolkare i ett tidigare skede


Från och med årsskiftet får Sveriges gymnasieskolor möjlighet att rapportera in skolkare i ett tidigare skede till CSN. Gränsen på 20 procents olovlig frånvaro för att dra in ett studiebidrag tas bort. Bakgrunden är ett nytt rättsligt avgörande.

Förra läsåret fick 16 200 skolkare på landets gymnasieskolor studiebidraget indraget på grund av skolk. CSN fattade dessa beslut utifrån rapporter från skolpersonal.

CSN:s nuvarande riktlinje innebär att skolorna får rapportera in skolkare när de varit borta 20 procent under en studieperiod, vanligtvis en månad. Gränsen har funnits eftersom skolorna velat ha en ram för rapporteringen – en vägledning.

Riktlinjen från 2003 utgår från tidigare avgöranden hos Överklagandenämnden för studiestöd (ÖKS). I somras kom ett nytt avgörande från ÖKS – där gränsen fick kritik.

Enligt det nya avgörandet bör det inte finnas någon procentgräns över huvudtaget.
I stället ska skolorna rapportera skolk när den olovliga frånvaron är mer än några timmar, och inte är av engångskaraktär.
- Samhällets syn på skolk har förändrats och skollagen har skärpts när det gäller olovlig frånvaro. Att vi nu tar bort den här gränsen ligger i linje med detta, säger Christina Gellerbrant Hagberg.

Ny rutin från årsskiftet

Från den 1 januari 2012 gäller den mer öppna riktlinjen till gymnasieskolorna.
- Sannolikt gör detta att fler skolkare kommer att rapporteras in till oss. Det gör att vi hinner stoppa utbetalningarna i tid och eleverna får de pengar de har rätt till, säger Christina Gellerbrant Hagberg, generaldirektör vid CSN.

CSN ska betala ut studiebidrag för heltidsstudier under gymnasiet. Myndighetens uppgift är inte avgöra huruvida en elevs frånvaro är ogiltig eller ej.
- Det är skolorna som ska avgöra när en skolkare ska rapporteras in. Det är ju naturligt eftersom det är där kunskapen finns om elevernas beteende, säger Christina Gellerbrant Hagberg.

I höst bjuder CSN in alla gymnasieskolor till seminarier runt de förändrade rutinerna. Cirka 1 400 personer har anmält sig till träffarna som hålls på 20 orter.

Fakta skolkrapportering:

Här ser du vad som händer när skolan rapporterar en elev som skolkar till CSN:

  • CSN får in en rapport från skolan om att en elev skolkar.
  • CSN skickar ett brev till eleven eller vårdnadshavare och meddelar de uppgifter vi fått från skolan.
  • Eleven eller vårdnadshavaren har sex dagar på sig att komma med synpunkter om de inte tycker att skolans uppgifter stämmer.
  • CSN fattar ett beslut och stoppar utbetalningen.
  • Om eleven kommer tillbaka till heltidsstudier, drar CSN de eventuellt felaktiga utbetalningar som gått ut från de kommande utbetalningarna.
  • Om eleven inte kommer tillbaka till heltidsstudier återkräver CSN de pengar som gått ut felaktigt. Då behöver skolan skicka in ett underlag som styrker den otillåtna frånvaron.


Pressmeddelande från: CSN