Onsdag den 16 november 2011

Barn lever farligt i bilens baksäte


Barn på bälteskudde lever farligt i baksätet på bilen.

– Medan framsätespassagerarna fått massor av nya säkerhetsanordningar har det nästan inte hänt något för den som sitter bältad bak.

Det säger Katarina Boman i nya numret av tidningen Motorföraren.

Dagens personbilar har en mycket högre säkerhetsnivå jämfört med 10-15 år gamla bilar. Vid en krock fångas de åkande upp av airbags, bälten som sträcks på en bråkdels sekund samt kraftbegränsare som ser till att bältet så småningom ger efter. Men finesserna finns bara i bilens framsäte:

– Barn i bältesåldern från fyra år och uppåt, som sitter bak, har gått miste om säkerhetshöjningen de senaste 10-15 åren. De flesta bilmärken har inga bältessträckare eller kraftbegränsare bak, konstaterar Katarina Boman, som forskar i ämnet vid Karolinska Institutet.

– Förr sa man alltid att det var säkrast att sitta bak i en bil. Men det stämmer inte längre om man tittar på dagens moderna bilar.

Katarina Boman hävdar att baksätet inte hängt med i de senaste årens säkerhetsutveckling. Inte ens krockproven i EuroNCAP visar hur barn i bältesåldern klarar sig vid en krock när de åker i baksätet.

Katarina Boman vill sätta barnen i fokus när bilsäkerhet diskuteras.

– Ett barn i en tjock vinterjacka har stor nytta av en bältessträckare, som drar åt så att skador kan undvikas. Volvo är ett av få bilmärken som har sådana bälten också i baksätet. Vissa tillverkare har kraftbegränsare i bak. Jag skulle önska att alla biltillverkare satsar på både anordningarna för att skydda barn i baksäte, säger Katarina Boman.

Här kommer några tips från Katarina Boman som gör bilfärden säkrare för dina barn och barnbarn när de åker i baksätet:

  • Behåll barnkudden längre. Många slutar redan vid åtta-nio års ålder, men den svenska rekommendationen är tio-tolv år eller 135 cm kroppslängd.
  • Se till att bältet ligger rätt på höften, så att inte bältet hamnar på magen.
  • Se till att bältet ligger under ”hornen”. Då ligger bältet på höften och inte på magen och vid en krock blir kraftfördelningen korrekt.


Pressmeddelande från: Motorförarnas helnykterhetsförbund, MHF