Måndag den 7 november 2011

Låt inte barnen betala krisen! - Götenes elever får neddragningar i skolan


De elever som började skolan i mitten på 1990-talet fick vara med om ständiga nedskärningar, elevgrupperna blev större, kuratorer och lärare blev färre.

Skall detta upprepas igen när man tänkt minska med 4 lärare.

Större klasser, sämre specialundervisning samt minskad kompetensutveckling. Det hela leder till en sämre kvalitet i skolan. De svaga eleverna är de som drabbats hårdast vid nedskärningar. Barnen har inte möjlighet att få den hjälp och stöd som behövs.

Alla barn ska ju ha rätt att utvecklas så långt som deras kapacitet räcker. Även de barn som har lätt för skolan blir drabbade eftersom allt krut måste läggas på att få alla att nå målen. Då blir det ingen tid över till dessa barn.

Vikarier tas inte in utan eleverna får ha lärarlösa lektioner.

Varje elev har rätt att nå målen, det finns ingen undantagsparagraf för ekonomiska bekymmer.
Vi kommer att få lägre lärartäthet, det är bedrövligt. Vi får dra ned på ambitionsnivån och det är aldrig roligt när det gäller barn och unga.

Mer än var tionde grundskolelev får idag betyg som inte räcker för att läsa vidare efter nian. De kommer inte in på gymnasiet, vilket leder till att de i framtiden har svårt att komma in på arbetsmarknaden.

Vi är oroliga för våra barn. Utbildning är a och o. Uppmaningen är att ge skolans personal en mänsklig arbetsbörda och resurser att utöva sitt yrke med glädje och stolthet.

Vi vill att beslutet om uppsägningar av personal i våra skolor fryses och att en plan presenteras för hur varje barns behov av stöd ska bli tillgodosett, att förskolorna och skolorna ska ges de resurser som barnen har laglig rätt att få och att en långsiktig planering med lösningar på detta ständigt återkommande problem med ekonomiska trångmål ska göras.

Skolplikt kan inte bara betyda plikt att skicka barnen till skolan utan också rätt att kräva att föräldrar lämnar barnen till mer än förvar. Och då ska man hålla i minnet att de skillnader som idag finns på förvar och skola i huvudsak ligger i det enorma arbete som enskilda lärare och annan skolpersonal lägger ner eftersom de i direktkontakten med barnen är oförmögna att blunda för konsekvenserna. Det är viktigt att hålla i minnet att det är BARN vi talar om.

  • Barn som får uppleva och leva med att viktiga vuxna försvinner.
  • Barn som utsätts för otrygghet när de vuxna i skolan inte orkar med.
  • Barn som har för lite resurser som får budskapet att de nedprioriteras.
  • Barn som får uppleva att de inte blir sedda eller hörda under sin skoldag.
  • Barn som av olika skäl har sin enda trygga vuxenkontakt i skolan.
  • Barn som får kämpa i miljöer där skolarbete är allt annat än lätt.
  • Barn som tappar förtroende för oss vuxna.
  • Barn vars föräldrar slutar tro på skolan.
  • Barn som inte får möjlighet att utvecklas efter sin förmåga.
  • Barn vars framtid sätts på spel.

Det finns en rapport som heter "Tänk långsiktigt" hos socialstyrelsen. Ett citat ur sammanfattningen:

"Det är troligt att det fanns ett samband mellan nedskärningarna inom förskoleverksamheten, skolbarnsomsorgen och skolan under 1990-talet och den samtidiga ökningen av antalet besök inom barn- och ungdomspsykiatrin."

Det måste vara strategiskt viktigt för Götene att ha en attraktiv skola för att attrahera barnfamiljer att bo kvar samt flytta hit.

Skolan, den så viktiga skolan, måste få kosta. Barnen, de så viktiga barnen, måste få kosta.

Så föräldrar upp till kamp och gör din röst hörd. Påverka politikerna som vill dra ner på skolan och ditt/dina barns framtid.

Lärarförbundet i Götene
Åsa Karlsson ordf. och Paula Westerling huvudskyddsombud