Lördag den 22 oktober 2011

Vårdkasen brann på Kinnekulles topp


Under lördagseftermiddagen anordnade Friluftsfrämjandet Kinnekulle en vandring i de höstfärgssprakande omgivningarna runt Kinnekulles topp med start från Kinnekullegården. Tyvärr så var vädret inte det allra bästa, grådis och regnstänk, men positivt med 12 grader varmt.

Ingemar Green, en av veteranerna inom Friluftsfrämjandet på Kinnekulle, passar på att ta en tallrik soppa innan han skall bege sig ut och tända vårdkasen i Kinnekullebacken.

Trots vädret så kom ett 40-tal hurtfriska vandrare som efter avslutad tur kunde njuta av en skål rykande varm svampsoppa med tilltugg i Kinnekullegårdens kaffestuga innan det var dags att titta på elden.



Vid sextiden på kvällen, när skymningen sakta sig sänkte över bygden, antändes en så kallad vårdkase en bit upp i Kinnekullebacken. Denna kväll var vårdkasen enbart för trevnad men förr varslade den om ofärd och krig och sågs på långt håll av befolkningen.



Att vårdkasesystemet verkligen fungerat, åtminstone vad det gäller att synas långt, bevisades en natt i april 1982 då utsiktstornet brann ner till grunden. Branden på Kinnekulles topp syntes milsvida omkring och den påstås ha synts långt bortanför Vara.



På Kinnekulles topp fanns fram till början av 1700-talet en vårdkase men ersattes 1731 av ett litet åttakantigt lusthus med torn som kallades Mariehus (efter Maria Nackrey på Hjälmsäter som uppförde det), det döptes dock snabbt av allmogen till Apehuset. Tanken var att huset skulle vara en viloplats för de besökare som tog sig upp till Kullens topp.



Fakta

En vårdkase var förr en signaleld som ingick i ett enkelt optiskt signalsystem och bestod av en stapel med ved som permanent placerats väl synlig på en höjd med sikthåll till nästa vårdkase, de brinnande kasarna bildade en kedja av signaleldar. Vårdkasen antändes för att varna befolkningen men också för att mobilisera krigsmakten när fientliga styrkor eller andra faror hotade landet.