Fredag den 21 oktober 2011

Pensionärer konsumerar som de yngre


Pensionärer lägger allt mer av sin disponibla inkomst på resande och fritid. Under de senaste 30 åren har köpkraften stärkts och konsumtionsmönstren blivit påtagligt mer likt yngre åldersgrupper. Det visar AMFs pensionärs-konsumentprisindex som är baserad på specialbeställd statistik från SCB. Prisökningar sedan början av 2000-talet har varit nästintill identiska för pensionärer som yngre målgrupper.

Pensionärernas konsumtion har blivit allt mer lik de yngres. Skillnaderna i konsumtionsmönstren var markanta för drygt 30 år sedan, men har idag nästan raderats ut. Den främsta orsaken är att pensionärers inkomster närmat sig övriga befolkningens. Nyblivna pensionärer hade i början av 90-talet cirka 88 procent av de disponibla inkomsterna för yrkesarbetande personer mellan 30 och 49 år. Cirka två decennier senare är pensionärernas andel uppe i 94 procent.

Den ekonomiskt bättre ställningen för pensionärer har förändrat deras konsumtionsmönster. Pensionärer lägger en betydligt större del av sina utgifter på resande, fritid och diverse olika konsumtionsvaror.

- Det större ekonomiska utrymmet gör att allt fler pensionärer kan unna sig mer nöje. Vi kan också se att utgifterna för sjuk- och hälsovård har minskat i betydelse, vilket kan vara ett tecken på att de är friskare och därmed också har större möjligheter att resa till exempel, säger Carina Blomberg, trygghetsekonom AMF.

I slutet av 70-talet spenderade pensionärer cirka 50 procent av sina utgifter på mat och bostad, medan yngre spenderade drygt 30 procent. Nu är skillnaden marginell med 43 procent för pensionärer och 40 procent för samtliga hushåll.

Likriktningen i konsumtionsmönstren har därför lett till att KPI blivit ett allt bättre mått på pensionärers prisökningar.


Pressmeddelande från: AMF