Ulrika Årehed Kågström, generalsekreterare i Svenska Röda Korset och Jim Dawe, svensk delegat i Nordkorea lyssnar till Pak Su Dong, ledare för jordbrukskollektivet i Soksa i Södra Wanghae provinsen i Nordkorea, när han berättar om hur husen i byn förstördes och hur de nu drabbas av missväxt.

Måndag den 17 oktober 2011

Röda Korset vittnar om en skör humanitär situation i Nordkorea


Svenska Röda Korset har besökt byar i södra Nordkorea och vittnar om en skör humanitär situation för en redan hårt utsatt befolkning. Röda Korsets arbete i landet är framför allt inriktat på att förbättra hygienen och saniteten för folk på landsbygden för att undvika sjukdomar och minska barn- och mödradödligheten.

–De människor vi har mött är magra och småväxta. Barn som är tio år ser ut som fyraåringar. Representanter från UNICEF som vi mötte i Pyongyang hävdar att upp till 45 procent av barnen är kroniskt undernärda med hjärnskador och andra svåra men som följd. Situationen är mycket oroande, säger generalsekreterare Ulrika Årehed Kågström.

Den svenska delegationen besökte olika byar i jordbruksdistriktet i södra Hwanghae-provinsen som även försörjer andra delar av Nordkorea med mat. I byn Soksa berättade ledaren för jordbrukskollektivet, Pak Su Dong, om hur han ligger sömnlös av oro eftersom skörden är så dålig i år. Han berättade att de inte hade sett solen under 60 dagar från i slutet av juni och hur regnet öste ner och dränkte åkrarna och husen. Pak Su Dong uppskattade att 75 procent av skörden gått förlorad och att nästan alla husen i byn kollapsade av de ihållande regnen.

Regnen i juni och juli gjorde så att omkring 10 000 familjer miste sina hem i södra Hwaghae-provinsen. De dåligt byggda husen raserade av tyngden av regnmängderna. Röda Korset levererade nödhjälp till familjerna och tre månader senare är nu de flesta husen återuppbyggda av byborna. Inom kort slår vinterkylan till i landet.

–Matbristen och den kroniska undernäringen som pågått under många år har gjort att människor lever på marginalen och har små förutsättningar att klara ytterligare en kris. Vi har varit i landet för att följa upp vår verksamhet i landet som genomförs av den lokala rödakorsföreningen. Vi har kunnat konstatera att Röda Korset spelar en viktig roll för många människor och att våra insatser når miljontals utsatta, säger Pia Stavås Meier, internationell chef i Svenska Röda Korset.

Svenska Röda Korset har bistått Nordkorea genom den nationella rödakorsföreningen sedan 1995 och föreningen är den största humanitära aktören i Nordkorea.

–En av utmaningarna i landet är att kunna verifiera den information som vi får. För att vi ska kunna verka i landet är det viktigt att vi får tillgång till information och fakta. Det är positivt att internationella organisationer som är verksamma i Nordkorea nu verkar få större tillgång till fakta och får resa runt för att kartlägga situationen, säger Ulrika Årehed Kågström.

Drygt 600 000 människor har fått tillgång till rent vatten och avlopp och Röda Korset bistår omkring 8 miljoner människor genom drygt 2000 vårdenheter med antibiotika och annan medicin som inte finns tillgänglig i Nordkorea. Arbetet i landet är framför allt inriktat på att förbättra hygienen och saniteten för folk på landsbygden för att undvika sjukdomar och minska barn- och mödradödligheten. Genom förebyggande hälsoarbete minskar risken för sjukdomar och akuta krissituationer kan undvikas. Rent vatten är en förutsättning för bättre hälsa och får en direkt effekt på till exempel diarrésjukdomar som är en av de främsta orsakerna till den höga barnadödligheten i Nordkorea.

Förutom Ulrika Årehed Kågström och Pia Stavås Meier deltog även Lena B Hansson, regional samordnare och pressekreterare Karin Tengby i Röda Korsets resa till Nordkorea 10-14 oktober.


Pressmeddelande från: Röda Korset