Onsdag den 5 oktober 2011
Vattenmagasinen nu över 90 procent: Elpriserna mer än halverade på en vecka
Det är en spännande utveckling till glädje för elkunderna på den nordiska elmarknaden just nu:
- Elpriserna på Nord Pool Spot har mer än halverats på en vecka. Morgondagens dygnspris blir 7,4 öre/kWh.
- Samtidigt fortsätter de svenska vattenmagasinen att stiga. Där börjar vi närma oss historiskt höga nivåer.
Från en redan låg nivå har elpriserna på Nord Pool Spot mer än halverats på en vecka. Högre temperaturer än normalt tillsammans med fortsatt höga tillrinningar pressar ner elpriserna rejält. Dygnspriset för torsdagen hamnade på 7,4 öre/kWh vid dagens auktion. Det var 19,8 öre förra torsdagen, vilket i sin tur är lägre än normalt för den här tiden på året. Detta trots att sex svenska reaktorer för närvarande står stilla.
Kjell Jansson, Svensk Energis vd, säger i en kommentar:
Detta visar med all tydlighet att elmarknaden fungerar. Elpriset återspeglar förhållandet mellan tillgång och efterfrågan.
Det är fortsatt höga flöden i många vattendrag och magasinen är i stort sett fulla (över 90 procent). Den nederbörd som kommer som regn kan inte lagras utan det vatten som turbinerna kan svälja omvandlas till elkraft resterande vatten spills förbi stationerna. Teoretiskt kan magasinen innehålla 100 procent. Men när vattendomarna ska följas, och man vill ha en buffert för mera nederbörd, är det svårt att nå 100 procent. Fortsätter regnandet, kommer magasinsnivån att fortsätta stiga.
Folke Sjöbohm, statistiker på Svensk Energi, säger i en kommentar:
Trots att sex reaktorer för närvarande är ur drift på grund av underhållsarbete, producerar vi mer än det egna behovet. Därför exporteras överskottet, då vattnet inte kan sparas till elproduktion i vinter. Sverige har nettoexporterat varenda vecka sedan vårfloden i slutet av april. Skälet är den extremt höga vattenkraftproduktionen. Sett med elkundens ögon är det kanske intressant att veta att de stora höstregnen traditionellt brukar komma i oktober.
Pressmeddelande från: Svensk Energi