Fredag den 30 september 2011
På tisdag 4 oktober firas kanelbullens dag
- Vi vet att kanelbullens dag är en älskad dag runt om i Sverige. Det har blivit en uppskattad tradition att arbetsgivaren bjuder sin personal på kanelbullar på kanelbullens dag. Det är ett enormt tryck på landets bagerier och de gör allt de kan för att baka bullar så det ska räcka till alla. För att vara säker på att få tag i bullar att bjuda sina kollegor på är det bra att beställa i förväg, säger Martin Lundell, vd för branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer.
Kanelbullens ursprung sträcker sig så långt som 100 år tillbaka i tiden. Efter att Sverige blivit självförsörjande på både vetemjöl och socker i början på 1900-talet började man mer allmänt baka söta vetebröd, något som tidigare varit en lyxvara. Det söta vetebrödet utvecklades så småningom i flera former, storlekar och smaker. Ur det kreativa hantverket uppfanns kanelbullen eller kanelsnäckan som den också kallas i stora delar av landet.
Fakta om kanelbullen
- Kanelbullens dag instiftades 1999.
- 4:e oktober beräknas svenskarna mumsa i sig drygt tre miljoner kanelbullar, ungefär 10 gånger så många bullar som en alldeles vanlig dag.
- Kanelbullens Dag firas även av Svenska kyrkan i resten av världen för svenskar som inte befinner sig i Sverige under högtiden.
- Kanelbullen tros vara från 20-talet när ingrediensernas tillgång ökade och kanelen följde med handelsmännen hem från främmande kontinenter.
- Kanel är världens äldsta krydda och ordet kommer från latinets ord för litet rör.
Pressmeddelande från: Sveriges Bagare & Konditorer