Måndag den 19 september 2011

Många undviker inlägg på nätet av rädsla för trakasserier



En av tre aktiva i sociala medier har någon gång låtit bli att skriva ett inlägg på nätet för att slippa få otrevliga kommentarer. Bland de yngre (18-34 år) har trots det nästan var femte utsatts för hot eller kränkningar på nätet. Det visar en undersökning från försäkringsbolaget If.

Att hota eller kränka någon på nätet är en brottslig handling. Nätet har inte andra lagar och regler än övriga samhället. Ändå verkar många se nätet som ett laglöst land. Enligt en färsk undersökning från If uppger var femte person mellan 18 och 34 år att de blivit utsatta för hot eller kränkningar på nätet.

– Det är en oroväckande hög siffra. Folk måste inse att det är precis lika olagligt att hota en person på nätet som ute på gatan, säger Caroline Uliana, informationschef på If.

Andelen som faktiskt polisanmäler hot eller trakasserier är låg. Bara var tionde uppger att de polisanmält det de blivit utsatta för. Äldre gör i betydligt större utsträckning än yngre en polisanmälan om de blivit trakasserade på nätet. Sex procent av personerna mellan 18 och 34 som blivit utsatta uppger att de har polisanmält händelsen, jämfört med 21 procent bland personer mellan 55 och 74 år.

En konsekvens blir istället att många låter bli att uttrycka sig som de önskar på nätet. En av tre som är aktiva på nätet uppger att de låtit bli att skriva ett inlägg för att slippa få otrevliga kommentarer.

– Det visar att kränkande nätkommentarer tyvärr också begränsar yttrandefrihet och demokrati. Om människor låter bli att skriva det de önskar och vill, därför att de är rädda för obehagliga kommentarer, då blir vi alla förlorare, säger Caroline Uliana.



Pressmeddelande från: Försäkringsbolaget If