Onsdagen den 7 september 2011
Nordens Ark och WWF startar tigerprojekt i Ryssland
Stiftelsen Nordens Ark och Världsnaturfonden WWF åker nu till Amurdalen i ryska Fjärran östern för att starta ett treårigt fältprojekt för att säkerställa och utveckla populationen av världens största tiger - amurtigern. Arbetet sker i nationalparken Anyuisky nordost om Khabarovsk. Expeditionen ska ta sig ut i nationalparken med hjälp av gummibåt på Amurflodens bifloder. I nationalparken finns cirka sju tigrar i ett område stort som Bohuslän. Projektets mål är att fördubbla antalet tigrar på tio år. I området lever också cirka 1 800 personer som tillhör ursprungsbefolkningen nanaier.
Projektet är ett samarbete mellan Nordens Ark och Världsnaturfonden WWF. Genom Postkodlotteriets specialprojekt har vi fått 5,3 miljoner kr för att göra en rad insatser i fält, säger Bo Norming, vice VD på Nordens Ark.
Några av de viktigaste målen är att starta övervakning av den illegala jakten i de skyddade områdena, introducera en ansvarsfull skogsskötsel som tar hänsyn till tigrarnas behov och inventera såväl antalet tigrar som deras bytesdjur.
För att rädda tigrarna måste vi stödja ett hållbart nyttjande av viltstammarna inom nanaifolkets jaktmarker. Jakten baseras på traditionella metodersamtidigt som tigrarnas behov av bytesdjur garanteras, säger Ola Jennersten, WWFs tigerexpert.
Vid början av förra seklet uppskattades världens tigerbestånd till cirka 100 000 tigrar av nio olika underarter. Idag räknar man med att det återstår cirka 3 200 tigrar. Amur(sibirisk) tiger lever i ryska Fjärran östern och är den största och nordligaste underarten av tiger. Antalet amurtigrar i Ryssland uppskattas till knappt 500 individer. Amurtigrarna hotas främst av illegal jakt, fragmentering av livsmiljöerna, skogsavverkning och övrig miljöförstöring. Fortfarande dödas många tigrar illegalt eftersom tigerdelar används som statussymboler och i den traditionella läkemedelsindustrin.
Genom att säkerställa tigerns överlevnad bevarar man samtidigt en rik biologisk mångfald, naturens ekologiska tjänster och därmed överlevnadsmöjligheter för ursprungsbefolkningen, säger Claes Andrén, vetenskaplig ledare på Nordens Ark.
Projektet innehåller en särskild satsning på nanaikvinnorna som ska ansvara för en skola där barnen får utbildning och ett museum där ursprungsbefolkningens traditioner och kultur ska visas. En viktig förutsättning för projektets framtida överlevnad efter den intensiva satsningen, som nu sker över tre år, är uppbyggnaden av en ansvarsfull ekoturism som innebär att projektet lever vidare av egen kraft och ger försörjning för ett stort antal nanaier.
Pressmeddelande från: Världsnaturfonden WWF