Tisdagen den 6 september 2011

Mattelyftet – 2,6 miljarder ska höja resultaten



Regeringen presenterar i dag en storsatsning för att lyfta ämnet matematik i den svenska skolan.
– Ska Sverige vara ett framgångsrikt land i nästa generation behövs duktiga ingenjörer, forskare och ekonomer. Samtidigt sjunker svenska elevers resultat i matematik i alla internationella undersökningar. Vi halkar efter och den utvecklingen måste stoppas, säger utbildningsminister Jan Björklund.

Sedan 1990-talet har svenska elevers resultat i matematik sjunkit i de internationella kunskapsundersökningarna PISA och TIMSS. Svenska elever ligger idag under genomsnittet och långt ifrån toppländer som Finland, Japan och Sydkorea.

Problemen med svensk matematikundervisning är flera:
  • Undervisningen domineras av att eleverna arbetar på egen hand, utan att egentligen förstå vad de gör.
  • För stor andel av lärarna saknar lärarutbildning. I gymnasiet är en fjärdedel av de som undervisar i matematik helt utan lärarexamen.
  • Många som undervisar i matematik saknar utbildning för ämnet. Enligt Statskontoret är knappt hälften av de som undervisar i matematik i årskurs 6-9 fullt behöriga.
  • ämfört med många andra länder har svenska elever relativt få undervisningstimmar i matematik, särskilt på lågstadiet.

Regeringen presenterar i höstens budget nya satsningar för att lyfta matematikämnet i den svenska skolan. Totalt omfattar mattelyftet
2,6 miljarder och består av följande delar:

Storsatsning på matematiklärarnas kompetens
En stor fortbildningsinsats för matematiklärare ska genomföras i fyra delar.

  1. Fortbildning för mattelärare. Fortbildningen ska inriktas på hur den dagliga undervisningen i klassrummet kan stärkas.
  2. Fortbildning för lärare som undervisar i matematik, men saknar utbildning i ämnet.
  3. Vidareutbildning för lärare som helt saknar examen.
  4. Forskarskolor för lärare som vill fördjupa sin kunskaper och genom att forska kunna ta en licentiatexamen och bli lektorer.
Totalt omfattar dessa insatser 1,3 miljarder kronor åren 2012-2015.

• Utökad undervisningstid
Matematikundervisningen i grundskolan utökas med 120 timmar från och med höstterminen 2013. För detta avsätts 250 miljoner kronor 2013 och därefter 500 miljoner kronor per år från och med 2014.

• Läsa-skriva-räkna-satsning
Ett särskild satsning för att elever på lågstadiet ska lära sig läsa, skriva och räkna pågår 2008-2012. Cirka 50 miljoner av den totala satsningen under 2012 beräknas gå till matematik.


Pressmeddelande från: Utbildningsdepartementet