Måndagen den 5 september 2011

Romersk gladiatorskola funnen genom arkeologisk spjutspetsteknik



Ett internationellt uppmärksammat team, där Riksantikvarieämbetet ingår, har funnit ett byggnadskomplex med en skola för gladiatorer i romerska staden Carnuntum öster om Wien. Skolan är jämförbar med den i Colosseum i Rom och man hittade den utan att behöva ta ett enda spadtag. Teamet arbetar med den senaste icke-förstörande tekniken, med laserskanningar från flygplan och storskaliga geofysiska mätningar. Teamet bakom upptäckten består av arkeologer, geofysiker och dataspecialister från Ludwig Boltzmann Institutet.

I storleksordningen är den nu upptäckta gladiatorskolan jämförbar med den bakom Colosseum i Rom. Bebyggelsen är högst ovanlig i det romerska riket med sin storlek och komplexitet.

- Detta fynd kommer att kasta nytt ljus över hur romerska gladiatorer levde och dog i provinserna längs floden Donau, säger professor Wolfgang Neubauer, verksamhetschef för Ludwig Boltzmann Institute där Riksantikvarieämbetets arkeologiska uppdragsverksamhet (UV) är svensk partner.

Amfiteatern i Carnuntum hade plats för runt 13 000 åskådare och samtida inskrifter hävdade att det var den fjärde största amfiteatern i Romarriket. Omfattande utgrävningar i det område som gömde gladiatorskolan har väckt föga uppmärksamhet tidigare. Det var efter analyser av flygfoton det framgick att det fanns ytterligare lämningar dolda under marken. Med den senaste svenska tekniken på området, en motordriven markradar med multikanalantenn kunde teamet få fram den sensationella bilden av ett omfattande byggnadskomplex på cirka 2800 m2 omgiven av en mur.

Gladiatorskolans byggnader var arrangerade runt en central innergård och i byggnaderna fanns en 100 m2 stor uppvärmd träningslokal, en omfattande badanläggning, och ett komplex på 300 m2 för skolans administration och personal. Gladiatorerna själva verkar däremot ha levt i celler som var så små som 5 m2. Arkeologerna tror också att de har hittat gladiatorernas kyrkogård.

Förra året gjorde teamet nya upptäckter vid Stonehenge med metoden. Det var ett nytt cirkelformat ”henge” som lokaliserades bara ett par hundra meter från den mer kända stencirkeln.


Pressmeddelande från: Riksantikvarieämbetet